Каварна Общество

По-добра доставка на храна и грижи за възрастни и лица с увреждания в Каварна

Нов автомобил е закупен по Проект „Патронажна грижа за възрастни и лица с увреждания в общините Балчик, Каварна и Шабла“, съобщиха от общинската администрация в град Каварна.

Автомобилът е на стойност 18 868 лв., закупен изцяло със средства по проекта. Той ще остане като придобит актив за общината и ще бъде използван след приключване на дейностите по проекта, уточниха от местната управа.

40 потребители към този момент са определени и вече получават социалната услуга. Това са възрастни и хора с уреждания от град Каварна и селата Българево, Септемврийци, Хаджи Димитър и Селце.

Реалното предоставяне на почасовите мобилни интегрирани здравно-социалните услуги стартира на 11.01.2020 г. и ще приключи на 11.01.2021 г. като . Наети са 7 домашни помощника, 1 медицинска сестра и 1 психолог, като дейността им се ръководи от координатор. Осигурени са почасови здравно-социални услуги в домашна среда на хора с увреждания и техните семейства, както и на възрастни над 65 години, които не могат да се обслужват сами до 2 часа на ден – ежедневно или периодично, според потребностите на конкретното лице.

“Закупуването на нов автомобил бе предвидено заради отдалечеността на населените места, включени в проекта. По този начин ще подобрим предоставянето на здравни услуги, психологическа подкрепа и консултиране, както и мониторинг на дейността”, коментираха от общинска администрация.

Проект „Патронажна грижа за възрастни и лица с увреждания в общините Балчик, Каварна и Шабла“ по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г. съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд, е на обща стойност 287 428, 64 лв. безвъзмездна финансова помощ. Бенефициент е Община Балчик, а Община Каварна и Шабла са партньори по проекта. Общата му цел е подобряване качеството на живот и възможностите за социално включване на хората с увреждания и възрастните в трите общини чрез мрежа от услуги в домашна среда и изграждане на подходящ материален и кадрови капацитет за предоставянето им.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *