Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Отменят Добруджанския събор в Тервел

Добруджанският събор в Тервел, предвиден за 22 септември, се отменя, съобщават от Общината. Решението е взето трудно от общинското ръководство, като се има предвид, че тази година е юбилейна - навършват се 60 години от провеждането на първото му издание. „Но отговорността, която Общината носи като организатор, е огромна. За домакините по-важно е опазване здравето на техните съграждани, гости, изпълнители и близки”, посочват от кметството.

Причината за отпадането на събора е извънредната противоепидемична обстановка, свързана с коронавируса, която правителството удължи до края на юни. Всекидневно се съобщава за заразени с COVID-19 граждани на съседните на Тервел общини, а фолклорното събитие е притегателно събитие за изпълнители от цяла Североизточна България.

От Община Тервел припомнят, че на двете сцени на Добруджанския събор през последните години се изявяват повече от 200 групи и индивидуални изпълнители, което сочи, че общият брой участници средно е между 2 500 и 3 000 души. На 22 септември проявата щеше да се проведе за петнадесети път, след възстановяването й в началото на 90-те години на ХХ в. Но подобно на съборите в с. Дебрене „Песни и танци от слънчева Добруджа“, Националния фолклорен събор в Копривщица, „Край чешмата, под върбата“ в Кайнарджа и др., фолклорното събитие е отменено и отложено за следващата година. Под въпрос е също провеждането на ежегодния Фестивал на фолклорната носия в Жеравна.

От общинска администрация все пак замислят да отбележат годишнината на Добруджанския събор, както и 80-годишнината от подписването на Крайовската спогодба с инициативи, ориентирани към жителите на община Тервел, като програмата за честванията ще бъде обявена допълнително.

c