Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Осъден в Полша добрички сутеньор ще излежи остатъка от наказанието си у нас

Окръжният съд в Добрич призна и прие за изпълнение присъда на съдилището в полската столица Варшава, с която българският гражданин М. С. е осъден на 3 години и 6 месеца затвор. 48-годишният мъж от Добрич е бил признат за виновен в това, че на 11 март 2011 година във Варшава, в съучастие с друго лице, е извършил трафик на хора, съобщиха от добричкия съд.

Жертва на престъплението била проститутка, която срещу сумата от 500 евро била предадена на друг български гражданин, за да я използва за развратни цели. Извършителите предварително транспортирали жената от друг полски град до Варшава, като я подвели относно обстоятелствата за пътуването и нейното връщане обратно, възползвайки се от факта, че до момента тя проституирала в тяхна полза.

Производството в Окръжния съд в Добрич бе образувано въз основа на постъпило Удостоверение от полските съдебни власти относно прилагането на принципа на взаимно признаване на съдебни решения по наказателни дела, с които се налагат наказания лишаване от свобода или мерки, включващи лишаване от свобода. Удостоверението е изпратено, след като Окръжен съд – Варшава, е уважил искането на осъдения да изтърпи остатъка от наказанието си в България.

Съобразявайки представените документи и доказателствата по делото, Окръжният съд в Добрич прецени, че са налице всички основания за признаване и приемане за изпълнение на присъдата на полските съдебни власти. С решението си съдът приспада частта от наказанието, която осъденият вече е изтърпял в Полша, считано от 24.01.2019 година до фактическото му предаване в България.

Делото бе гледано в отсъствието на осъдения, който в момента е в следствен арест в полската столица. В проведеното задочно производство той бе представляван от служебен защитник.

Решението на Окръжния съд в Добрич подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд – Варна, в 14-дневен срок.

c