Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

На 17 юни празнуват всички с красиви имена, означаващи: „Бог е с нас!”

Православната църква днес почита паметта на тримата братя Св. мъченици Мануил, Савел и Исмаил. Те били родом от Персия и възпитани от майка си в християнска вяра.

Персийският владетел ги изпратил да преговарят за мир с император Юлиян, който  въпреки, че в младостта си изповядвал християнската вяра, по-късно се отрекъл от нея и ревностно изпълнявал всички езически обреди. Когато пристигнали при него персийските пратеници, той извършвал езически обред в чест на боговете и ги поканил да участват. Те отказали и по заповед на Юлиан били затворени в тъмница.

На другия ден императорът ги повикал и ги убеждавал да се отрекат от християнството. Но братята твърдо изповядвали вярата си и били подложени на жестоки изтезания. Заради това, че не приели да се отрекат от християнската си вяра по заповед на Юлиян, били посечени с меч.

Когато това се случило, станало силно земетресение. Земята се разтворила и приела в себе си телата на светите мъченици, та да не могат враговете да ги изгорят, както бил заповядал императорът. Не след дълго земята изхвърлила телата на мъчениците, за да могат християните да ги намерят и по християнски да ги погребат.

Над техните мощи се извършвали много чудеса и много езичници, като видели, се обърнали към християнската вяра.

Когато персийският цар чул, как безчовечно Юлиан предал на смърт неговите пратеници, отправил войска срещу него. И Юлиан тръгнал срещу персийското царство, уверен в своята победа, но бил напълно разбит и сам позорно загинал за тържество на християните.

Тридесет години след смъртта на св. мъченици Мануил, Савел и Исмаил император Теодосий Велики построил в Цариград храм на тяхно име.

Мануил е съкратена версия на еврейското име Емануил, което означава „Бог е с нас”. Имен ден празнуват Мануил, Емануил, Емануила, Емануела, Савел, Савелия, Исмаил.

Източник: pravoslavieto.com

c