Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Над 300 парашутни скока извърши над Балчик специален разузнавателен отряд

Над 300 парашутни скока бяха изпълнени по време на подготовка, проведена от Морския специален разузнавателен отряд (МСРО) в района на летище Балчик. Ръководител на скоковете беше капитан II ранг Герман Славов, командир на отряда, съобщиха от Министерството на отбраната.

Сред целите на подготовката са: усъвършенстване на организацията по планирането и ръководството на този вид дейност във Военноморските сили; повишаване натренираността на участниците при изпълнение на групови учебно-тренировъчни и бойни скокове с различни типове парашутни системи и въоръжение в прости и в сложни условия; отработване на взаимодействието на МСРО с летателно средство от Военновъздушните сили и със Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ) - МВР при съвместни действия.

Скоковете бяха изпълнени от борда на самолет С 27 J „Спартан” от малки и средни височини, в диапазона от 400 до 4000 метра с осем типа парашутни системи, предназначени за незабавно разтваряне и за ръчно разтваряне след свободно падане. По време на подготовката бяха изпълнени над 300 парашутни скока, от които около половината в тъмната част на денонощието. Осем военнослужещи от отряда направиха своя първи нощен скок. При нощните скокове, поради силно намалената видимост, значително се усложняват действията във въздуха и при приземяване в цел. Това изисква от парашутистите добра психологическа кондиция, бързо и адекватно ориентиране в пространството и прецизно управление на парашута.

Подготовката премина при спазване на всички противоепидемични мерки и в съответствие с правилата за безопасно изпълнение на парашутни скокове. В нея участваха военнослужещи от МСРО, представители на отдел „Специални операции” на дирекция „Операции и подготовка” в Щаба на отбраната и служители на СОБТ на МВР.

c