Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Гимназисти от Добрич с удостоверения за успешно обучение в Окръжния съд

Окръжният съд в Добрич приключи работата си по Образователната програма „Съдебната власт - информиран избор и гражданско доверие.

Отворени съдилища и прокуратури“ за учебната 2019/ 2020 година. В обучението се включиха близо 100 десетокласници от Професионалната гимназия по аграрно стопанство /ПГАС/ и Професионалната гимназия по транспорт, обслужване и лека промишленост /ПГТОЛП/.

Учениците ще получат удостоверения за участието си в програмата. Заради въведената извънредна епидемична обстановка обаче тази година свидетелствата за успешно преминат курс на обучение няма да бъдат връчвани на гимназистите официално в Съдебната палата. Удостоверенията са предоставени на ръководствата на двете училища и ще бъдат раздадени на учениците в подходящ момент. Наред с удостоверенията, всеки от младежите ще получи и издание на Конституцията на Република България.

В рамките на обучението си в Окръжния съд гимназистите бяха запознати със структурата на съдебната система, статута на магистратите, с видовете дела, разглеждани в съдилищата. В лекционния курс бе включена темата „Трафик на хора“ с акцент върху най-често срещаните рискови ситуации за попадане в трафик и основните правила за предпазване. Внимание бе отделено на престъпленията, свързани с наркотици, на вредата от употреба на наркотични вещества, както и на опасността под влияние или заради зависимост от упойващи вещества да се стигне до извършване на престъпление.

Уроците бяха представени от съдия Адриана Панайотова, съдия Милена Хараламбиева и съдебния помощник Венцислава Печанска. Гимназистите проявиха интерес към обсъжданите теми, като задаваха и допълнителни въпроси, между които какви предизвикателства срещат в работата си магистратите, от какво зависи размерът на налаганите наказания, какво е условно осъждане, каква е разликата между кражба и грабеж. При посещенията си в Окръжния съд младежите имаха възможност да влязат в ролите на съдии, прокурори, адвокати, ищци и ответници и да разиграят импровизирани съдебни процеси.

c