Вторник, 23 април 2024

23.04.2024

Последвайте ни

Живеещи на ул. „Хаджи Димитър” в Добрич се притесняват от пропадане на домовете им

Разбити улици, течащи реки с отпадни води и притеснени за домовете си жители в района на т.нар. Горчиви чешми в Добрич – за това алармираха читатели след обилните дъждове през последните два дни. Прогнозата за още дъждове кара притесненията им да се увеличават

„Ремонтът по изграждане на водния цикъл в района започна в началото на учебната година. Започнаха от Хуманитарна гимназия, а преди 2-3 седмици стигнаха до нас” – това сподели за Про Нюз Добрич Росица Минева. В неделния ден тя алармира в социалната мрежа за ситуацията там, като публикува клип, който показва как река от вода приижда със сила и подкопава основите на тротоара по ул. „Хаджи Димитър” в Добрич.

Докато времето е сухо, жителите в квартала нямат проблеми. Улицата е разкопана само от страна на четните номера, където се поставят тръбите. Но още при първите дъждове  ситуацията рязко се променя. „Когато започне да вали проливен дъжд – това е, може би, от края на миналата година, водата си минаваше надолу по улицата. На съседната улица – ”Димитър Списаревски”, има някаква проблемна шахта, която винаги при обилен дъжд прелива и по цялата улица се стичат фекалии и какви ли не мизерии.

Включват в проекта за воден цикъл аварирала улична канализация в Добрич

Сега още при първия проливен дъжд преди две вечери, половината асфалт пред нас, който не беше разкопан, се свлече. Както си стояхме в двора със съпруга ми чухме ужасен шум – оказа се, че са паданали четирите метални пана с бетонните блокчета, които укрепват рова и в него се оформя място за още една голяма тръба. Такъв водопад беше. Падаха парчета асфалт”, обяснява Минева. И допълва: „Багерът беше спрял точно пред дупката. Пред него асфалтът също започна да се рони. Звъннах на телефон 112 и им обясних ситуацията. Дойде един от работниците, измести го, опита се да изкара паната с още един мъж, колкото да обезопасят, но не успяха”, продължи разказа си тя.

С помощта на работниците семейството е направило импровизирана дига от чували, пълни с пясък и чакъл, като идеята е да отбият водата и тя да зобиколи и намери друг път. Притесненията им са, че след още няколко такива обилни валежа, може да подкопае и основите на къщата им. А средства за застраховка на имота не могат да отделят.

Според Росица Минева проблемът не е с този изкоп, където се сменят тръбите, а в шахтата по ул. „Димитър Списаревски”. Улицата е затворрена от миналата година. Идват, работят, копаят, но не могат да отстранят проблема, добавя тя.

Според живеещите в района, старите тръби за канализацията са от края на 70-те години на миналия век и не могат да поемат целия дебит. Трябва да се подмени цялата канализация, тъй като бетонните пръстени са „изядени“ – споделя млад мъж от ул. „Димитър Списаревски”.

Затвориха ул. “Д. Списаревски” в Добрич заради аварирала канализация (снимки)

Всичко от района на Рилските блокове и на „Царете” се стича насам – допълва негов съсед.

Запушените с чакъл шахти също са проблем според него. „През есента идваха специалисти от варненска лаборатория, снимаха тук горе. Сондата не успяла да влезе в тръбата за канализацията, защото се заклещи някъде и не успяха да я изкарат”, продължава той разказа си.

Обясняват, че по "Димитър Списаревски", която трудно би могла да се нарече улица, защото вече за трети път пропада, до самата шахта, има образуван дълбок кратер, който изригва като гейзер и изхвърля фекални води, които се стичат надолу по улиците.

С робот ще търсят причините за пропадането по ул. „Кап. Д. Списаревски” в Добрич

Една от шахтите между ул. „Хаджи Димитър” и ул. „Димитър Сипаревски” вчера е била отворена и към нея е насочена оранжева тръба,  чиято цел е да отвежда водата в шахтата. „Преди изборите всички дойдоха да видят какво е тук, а сега всеки вдига ръце” – жалва се и възрастна жена, която се опитва да прескочи тръбата, за да излезе от дома си. Споделя, че и нейната къща е била пълна с фекалии преди време.

Според живеещите наблизо е невъзможно  да се мине с кола в района. Оказва се, че и за пешеходците е проблем. Особено за възрастните и родители с малки деца.

 „Живея на ул. „Хаджи Димитър” 13 б, тази улица не я ползваме. Днес, тръгвайки за работа, се чудя по кой път да мина. Кооперацията до стълбите е затворила пътя. Ул. „Дилянка” е затворена заради полагане на тръби, което е крайна безумица“, споделя жена от квартала.

Живеещите в района се надяват да се намери решение на проблемите им преди да е станало твърде късно.

Още през септември на пресконференция в Общината бе обявено, че по ул. „Капитан Димитър Списаревски“ има сериозен проблем с канализацията – събирател с диаметър ф600 от много години. Аварията касае дълъг участък, който започва от ул. „Цар Петър“, преминава под бул. „Добруджа“ и на кръстовището с ул. „Хан Тервел“ се влива в колектора в стръмната част на ул. „Димитър Списаревски“.

Тогава бе обявено, че цялото описано трасе, дълго почти 200 метра, ще се включи в ЛОТ 1 на водния цикъл и вече са предприети необходимите действия по промяна на проекта в тази му част. След включване на участъка в ЛОТ 1, той ще бъде изпълнен приоритетно, тъй като аварията в момента възпрепятства и изпълнението на текущите дейности, бе заявено на пресконференцията на 27 септември.

След пропадане на улица "Димитър Списаревски" в края на ноември от Общината съобщиха, че е наета специализирана фирма, която с робот да заснеме пропадналия участък по ул. „Капитан Димитър Списаревски” – между улиците „Хан Тервел” и „Хаджи Димитър”. Целта бе да се установи реалното състояние и вида и големината на повредите

c