Четвъртък, 18 април 2024

18.04.2024

Последвайте ни

Стимулират с по 100 лева на година осиновяване на бездомно куче в Каварна

Във връзка с постоянните проблеми с безстопанствените кучета на територията на община Каварна, кметът Елена Балтаджиева ще внесе докладна за вземане на мерки на предстоящата сесия на Общински съвет-Каварна през месец юни.

Проблемът с безстопанствените кучета на територията на община Каварна е сериозен, като има многостранни измерения–здравни, социално–битови, икономически и екологични.

Безстопанствените кучета създават опасност от пренасяне на заразни и паразитни болести, нападения, ухапвания, замърсяване на околната среда, както и създават дискомфорт, провокиран от шума и предизвикват страх сред гражданите.

Една от мерките, залегнали в Общинската програма за овладяване популацията на безстопанствените кучета на територията на община Каварна е задомяване на вече кастрирани и маркирани животни. За съжаление, се наблюдава слаба активност при осиновяването им. С оглед на това и с цел намаляване популацията на безстопанствените кучета по улиците, чрез тяхното задомяване, предлагаме всеки гражданин, заявил желание да осинови вече кастрирано и маркирано животно, да получава финансов стимул в размер на 100 лв. на година. Необходимите средства ще бъдат осигурени от постъпленията на такса за притежаване на куче, която следва да се изразходва само и единствено за дейностите по намаляване и овладяване популацията на безстопанствените кучета. Кучетата ще бъдат предоставяни на осиновителите си след сключен договор за отглеждане.

Очаква се, че в резултат на прилагането на тази мярка поетапно ще се намери постоянен дом на вече обработените кучета, ще се осигури хуманно отглеждане на безстопанствените животни и ще се намали броят на безстопанствените кучета по улиците.

c