Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Порой заля градини в село Методиево

Пороен дъжд се изсипа вчера над добричкото село Методиево и наводни градини в ниските части, жалваха се за Про Нюз Добрич жители на населеното място. Те ни изпратиха и снимки, от които е видно колко много вода се е изляла.

Започна да вали около 16 часа, разказа жена от Методиево. По думите й в началото леко прикапало, но после се извила буря и изведнъж от раз шурнала водата. В градините било залято, влачено, записано с боклуци. Голяма част от реколтата в тях е унищожена. Жената се притеснява, че ако продължи да вали, каквито са прогнозите за времето, щетите ще са 100-процентови.

В Методиево има три водостока – в началото на селото – от към Добрич, има една поляна, в средата на селото, където е кметството и в други му край, обясни за Про Нюз Добрич кметският наместник Румяна Пенева. При обилния дъжд вчера върху поляната откъм Котленци се е свлякла вълна от вода. Мостът, който редовно се почиства, не успял да поеме цялата вода. Кметицата потърсила помощ от кооперацията и с трактор бил направен проход към уличка, на която не живеят хора, за да отиде водата към полето. Тя се изтекла след около час и половина. На другото ниско място, където е кметството, не е имало проблем. В другия край, посока Ген. Тошево, се стекла вода от към Змеево. По думите на Пенева мястото е водосъбирателно.

Според кметския наместник са наводнени дворовете на хората, които са в близост до ниските места. Имало е свличане на тиня от полето. М. г. във връзка с третия водосток Пенева сигнализирала Агенция пътна инфраструктура /АПИ/, защото през селото минава третокласен път. Дошли специалисти и казали, че това, което е направено, е достатъчно.

Кметицата посочи, че винаги е имало наводнения при големи дъждове. По данни на двете кооперации вчера в Методиево са паднали около 79-80 литра на квадратен метър. Имахме нужда от дъжд, но не толкова много и не да се излее така изведнъж, посочи Румяна Пенева.  

c