Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Отварят нощните заведения. Къде остава задължително носенето на маски?

От днес се разрешават посещенията в дискотеки, пиано-барове, нощни барове, клубове, при стриктно спазване на противоепидемичните мерки. За отварянето на нощните заведения здравният министър Кирил Ананиев издаде заповед на 13 юни.

Ден преди това стана ясно, че от 15 юни всички лица, когато се намират в обществения транспорт, в аптеките и лечебните заведения, са длъжни да имат поставена защитна маска за лице за еднократна или многократна употреба или друго средство, покриващо носа и устата, в т.ч. кърпа, шал, шлем и др.

На всички други обществени места носенето на маска е препоръчително.

От днес също така се разрешава провеждането на спортни мероприятия на открито и закрито при заетост на местата до 50 % от общия им капацитет и настаняване на зрители най-малко през една седалка или при дистанция от 1,5 м.

Условието за 50 % заетост на местата се отнася и за провеждането на конгреси, конференции, семинари и изложения, както и за провеждането на културно-развлекателни мероприятия, в т.ч. театри, концерти, сценични прояви,  занятия от танцовото, творческото и музикално изкуство, както и занимални от юридически и физически лица и др.

c