Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Молебен и курбан за дъжд, здраве и берекет в тервелското село Зърнево

Молебен за дъжд, здраве и благоденствие организираха жителите на тервелското село Зърнево в неделния ден. Около 350 местни жители се включиха в традиционния мюсюлмански ритуал. Те се събраха на стадиона в селото, където бяха заклани и сготвени на курбан 6 коча.

„От 4 дни се подготвяме за събитието. Хората бяха на разстояние един от друг, както изискват противоепидемичните мерки“, сподели пред Про Нюз Добрич кметицата Гюлай Бекир. Отслужена е молитва от девет ходжи от Добрич и района. „По традиция имаме такава служба за дъжд, когато има големи засушавания. Миналата година например не правихме, защото беше дъждовно. Миналата седмица решихме да направим молебен и още на другия ден заваля – бог ни чу. Хората тук се молеха не само за дъжд, а и за здраве, за берекет“, казва Гюлай Бекир.

Според религиозния ритуал всички присъстващи произнасят заедно молитвата. Курбанът е приготвен на специално направени огнища на самия стадион. Вкусната гозба е забъркана от десетина готвачи, работили в местната детска градина.

Гюлай Бекир допълни, че пет от животните са дарени, а за шестия коч са събрани пари от хората в селото. Тя изказва благодарност на Марчо Иванов от ЗК „Орляк 07“, на арендатора Димо Узунов, бизнесмена Нуредин Бектеш, дарил 300 лева, на земеделските производители Синан Алиосман и Илхан Дюкянджи, както и на собственика на „Изида“ Младен Матеев, дарил на всички присъстващи на молебена по един сладолед.

В село Зърнево постоянно живеят около 1000 души. Населението е изцяло мюсюлманско.

c