Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Казвайте по-често на децата, че ги обичате, съветва педиатърът от Добрич д-р Радева

Яница Радева е лекар от 8 години, а от една вече има и специалност – педиатър. Семейна е, с дете на 5 години. Завършила е Медицински университет - Плевен, а специализацията – в  Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов” - Варна.

Винаги е искала да се занимава с деца и веднага, след като завършва, започва работа в Отделението за новородени към Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич, където работи две години. Впоследствие решава да разшири кръгозора си и се прехвърля в Педиатрично отделение, където вече три години помага на малките пациенти и техните родители.

Спомня си, че в отделението по неонатология е имала доста тежки случаи. Преживявала е много емоционално майчиното страдание на най-желаните, най-чаканите деца. Младата лекарка споделя, че винаги ще има майки, който ще помни; деца, които никога няма да забрави; емомоции, които са оставили дълбока следа в душата й.

„Не се преживява загубата на малък пациент. Никога не се преживява. Когато изгубиш дете, въпреки всички положени усилия, болката в теб остава” - доверява д-р Радева. Първите по-тежки случаи в Детско отделение също не се забравят. Може би, точно, защото са първи.

Комуникацията с по-големите деца е по-лесна. Те могат да споделят болежките и проблемите си, заедно лекар и пациент могат да изградят онзи невидим мост на доверие, който е необходим не само за физическото, но и за душевното здраве на пациентите.

Когато детето е по-малко, д-р Радева разчита на предварителната информация на родителителите. Майката е тази, която първа забелязва промените в детето си - неговото неразположение, отпадналост, нежеланието му да приема храна или промяната в цвета на урината. Все симптоми, които биха могли да са ключ към по-сериозен проблем. Понякога, в притеснението си, родителите забравят да измерят  температурата, която често е първи признак на зараждаща се инфекция. (Младата лекарка препоръчва използването на обикновен, електронен термометър, който да  се постави под мишницата, дори и на бебетата) В този смисъл е добре майката да запази самообладание и да е спокойна, защото нейното напрежение се предава на детето. Най-стресиращ за младите родители е плачът на бебето, когато не откриват от какво е провокиран той.  А причината може да е пълният, мокър памперс, създаващ дискомфорт на мъничето, усещането му за глад или коликите, ако е поело повече храна.

Кърменето е най-добрият старт за едно дете, смята д-р Радева. Поне първите шест месеца, ако е възможно. През лятото е добре да се дава и вода, защото по този начин бъбреците функционират по-добре. „Закърменото детето поема живота по-здраво, по-калено, с по-малко рискове от развитие на алергия, затлъстяване, астма, диабет. Всичко това е доказано. А и при  кърменето връзката майка – дете е уникална” – смята специалистът.

Що се отнася до ваксините, педиатърът е на мнение, че всеки родител трябва да има право на избор. Но информираността е много важна. Лично тя е категорично „за” и нейното дете има поставени всички ваксини, според имунизационния календар за възрастта му.

Д-р Радева споделя, че по-често сама лекува дъщеричката си. В началото й е било трудно, по-скоро – съмнявала се е в преценката си. Но д-р Йовев е човекът, който й е помогнал да придобие увереност в собствените си възможности, за което му е благодарна.

Има заболявания, които са характерни за различните сезони и всяка година децата ги преболедуват. През поролетта алергиите са водещи - от цъфтящите растения, полени. Ужилванията от насекоми също са доста чести. Лятото започват бактериално-чревните инфекции. А през зимата зачестяват пневмониите, ларенго-трахиите, ангините, въпреки, че такива има и през летните месеци, макар и по-малко.

Д-р Радева вярва, че всеки лекар ежедневно трябва да се самоусъвършенства, да се квалифицира и развива в специалността, която е избрал, за да бъде по-сигурен в действията си и по-полезен на пациентите. Младата лекарка смята, че практиката е най-добрият учител: „Докато не се сблъскаш с даден случай, с даден пациент, ти няма как да си сигурен, че трябва да постъпиш така, както си учил. А и не винаги ситуацията е като по учебник. Хората са различни, симптоматиката е различна, съпътсващите заболявания също”.Затова е важно доверието между лекаря и пациента. „Винаги избирайте лекар, на който имате доверие.” – е съветът й към младите родителите.

Наскоро ми попадна една статия за отношенията между родители и деца  – споделя д-р Радева. – Тогава се замислих за забързаното ежедневие, в което минава животът ни и как самата аз отделям много по-малко време на собственотоо си дете, а то има нужда от мен, от баща си. Затова промених държанието си и вече всяка вечер, независимо колко тежък е бил денят ми, намирам време само за нас. Време, в което говорим, смеем се, споделяме, разхождаме се, играем или просто мълчим. И виждам разликата.

Съветът ми към всички родители е: Обръщайте внимание на децата си! Дори като тийнейджъри, те имат нужда да знаят, че сте до тях, че ги подкрепяте и обичате. Казвайте им го по-често. Нека има доверие в отношенията ви. Така децата израстват по-сигурни, по-уверени в себе си и по-спокойни, че винаги има рамо, на което да се облегнат за глътка въздух”, допълва д-р Радева.

c