Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Огромни количества сафрид вадят рибарите по Северното Черноморие

По тон-тон и половина сафрид вадят от таляните, хамсията била незапомнено много

Огромни количества сафрид се вадят по Северното Черноморие. В мрежите се заплитат и първите паламуди и лефери. „Сафрид има страшно много – на таляните уловът е по тон-тон и половина на ден, а любителите-въдичари стигат между 7 и 15 килограма на човек. Риболовният сезон ще бъде много силен“, коментира пред Про Нюз Добрич балчиклията Виктор Лучиянов – признат рибар и спец в темата.

Хамсията вече намаля, но тази пролет била в незапомнени количества, чак рибарите я пускали обратно в морето. „На дребно вървеше по лев-лев и петдесет, но ако някой искаше да купи един тон например, можеше да я вземе и по 20 стотинки“, твърди Лучиянов. Тази година имало и много зарган, попчета и барбуни. Промишлените корабчета в момента ловят рапан.

Основната причина морето да ври от риба Виктор вижда в последствията от пандемията в Турция. Там било забранено на кораби и мрежари да излизат в морето и затова рибата стигнала безпрепятствено до нашите брегове. Другата причина е прочистената морска вода вследствие забраните заради коронавируса, което пък било добре за рибата.

Хищните риби сега са в размножителен период и добрите рибари избягват да ловят едри екземпляри. Силният период на лефера и паламуда започва към 15 август. „До ноември има да ловим риба, колкото ни се хваща. Много сериозен улов ще има“, предвижда рибарят и допълва: „Турците изтърваха рибата и сега ще я чакат да се върне. В момента основните пасажи от лефер и чернокоп са южно от Емине, но ги чакаме скоро да бъдат в нашия район. Те мигрират на север и септември се връщат обратно.“

Пазарът на рибата обаче е ограничен в момента, защото туристи почти няма и заведенията още не работят с пълен капацитет. Сафридът миналата година държал цена от 10-12 лева, а тази година от рибарите може да се вземе на 5 лева.

Сега се вади и много акула. След 15 юни пък ще падне забраната за улов на калкан. „Има обаче самозабравили се рибари-бракониери, които  ловят през забранения период. За жалост, бракониерът като хване една женска в момента, унищожава стотици калканчета“, ядосва се Лучиянов.

Как да се хапват морските риби и мекотели е въпрос на вкус, а според нашия събеседник - и на мода. Някои от даровете на морето не се харесват на всеки. „Синият рак го водят сега деликатес, но аз не го харесвам. Ядем черноморска акула, а преди 30 години никой не я поглеждаше. Ядем морска котка и морска лисица - и тях никой преди не ги ядеше, че и рапаните. Не помня да съм ял рапани като дете.  Бялата мида я ползвахме само за стръв, но понеже в Италия била деликатес, започнаха и тук да я ядат - вкусовете се променят, явно е въпрос на мода“, смята балчиклията.

c