Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Наводнени къщи в Спасово, в Кардам придошлата вода върна страшни спомени

Наводнени къщи е имало днес в село Спасово, съобщи за Про Нюз Добрич началникът на „Пожарна безопасност и защита на населението“ комисар Дарин Димитров.

Той обясни, че в община Генерал Тошево днес ситуацията е била по-сериозна, тъй като там е имало проливен дъжд с бури. В Спасово има четири наводнени къщи, където спасителите са помагали за отводняването. За още други жителите на селото за се справили сами. Дори има отказани сигнали за помощ. Били са наводнени приземните етажи, не е имало застрашени хора и не се е налагала евакуация.

Притеснени от дъжда днес са били и в крайграничното село Кардам. Там наводнени домове няма. Според местни, това, че скоро е било почистено дерето, е спасило селото от придошлата вода, тъй като там се оформя водосбор от съседни села.

„Между 40 и 60 литра дъжд валя в селата около Кардам и, както обикновено, водосборът се събра в най-ниската част на село Кардам, продължавайки  пътя си  към Румъния“, обясни кметът на селото Георги Николов.

Гледката на реката, която се събира в селото, разтревожила жителите на Кардам. Някои се разплакали при спомена за наводненията от 1987 г., когато част от тях се е наложило  да се спасяват, покатерени на дърветата, а няколко възрастни жени дори загубили живота си.

Придошлите води разтревожили и кмета на румънското село Черкез, което е първото след Кардам отвъд границата. Причината е, че обичайно водата преминава границата и стига именно Черкез. Затова редовна практика е кметовете на селата да обменят информация за количеството и движението на водата.

https://youtu.be/kb4d6lEYs_4
c