Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

На кои ГКПП-та ще спират всеки с неплатена пътна глоба

На девет гранични контролно-пропускателни пункта в страната ще могат да бъдат извършвани проверки за неплатени пътни глоби на лицата, при намерение за излизане извън границите на България. Втора седмица, системата работи пилотно - единствено на ГКПП "Калотина", но от втората половина на юни се очаква да бъде въведена и на още осем гранични пункта у нас.

Това съобщи пред БНТ инспектор Иво Писанов от служба "Пътна полиция".

На шофьорите ще бъде извършвана проверка за наличието на задължения, както и невръчени документи.

"В по-голямата част българите си заплащат глобите. При наличие на невръчени документи, те се връчват и продължавате пътя си. Ще се предоставя възможност за заплащане на глобите чрез ПОС терминал", обясни инспектор Писанов.

"Целта на цялото мероприятие не е да съберем глобите, а превенцията", заяви Писанов.

"Трябва да спазваме законите и когато нарушим даден такъв, съответно се предвижда наказание. Всъщност, недобросъвестната част от нарушителите е една много малка част от шофьорите у нас", подчерта инспекторът.

"Това е един вид тактическо действие, защото ние повече страдаме от транзитно преминаващите през страната нарушители, които си позволяват да карат с висока скорост. Цялата операция има две цели - връчване на фишове и превъзпитаване на водачите", каза още той.

По думите на инспектор Писанов, очаква се предприетата тактика на "Пътна полиция" да има ефект и върху намаляване броя на тежките пътни произшествия у нас.

По-рано през седмицата стана ясно, че тези дни на ГКПП "Калотина" е бил засечен и рекордьор със 168 неплатени електронни фиша. От средата на следващата седмица, същото очаква всички пътуващи през ГКП пунктове - „Лесово”, „Маказа”, „Кулата”, „Капитан Андреево”, "Дунав мост 1" , "Дунав мост 2", Видин и Силистра.

През седмицата, от "Пътна полиция" заявиха че не изразяват притеснения относно вероятността на граничните пунктове да се образуват големи задръствания заради необходимостта за заплащане на глоби. От МВР успокоиха, че има осигурено достатъчно място за автомобилите, след като преминат през граничния пункт, да се подреждат на следващото гише за плащане.

c