Вторник, 23 април 2024

23.04.2024

Последвайте ни

На 13 юни имен ден празнуват хората с пъргави имена

Асен и Асенка имат имен ден днес. Бъдете честити!

Името има тюркски произход и означава пъргав. Става много популярно при царуването на българския владетел Иван Асен I (1190 - 1196).

На 13 юни Православната църква почита паметта на Св. мчца Акилина.

Тя била от палестинския град Вивлос. Родителите й били християни, но тя твърде рано останала сираче. Акилина не забравила съветите на майка си, стараела се да изпълнява волята Божия и усърдно се молела Нему.

Управителят на града – Волусиан, искал малкото момиче да се отрече от християнската си вяра, като принесе жертва на боговете, но Св. Мчца Акилина не се съгласила. Волусиан започнал да я увещава и заплашва. Акилина не се поддала и управителят заповядал да бият девойката жестоко.

От изнемога тя паднала на земята. Изнесли я вън от града, като мислили, че е умряла, а управителят заповядал да оставят тялото и без погребение.

Изведнъж посреднощ Акилина чула гласа на ангела да и говори: "Стани и бъди здрава!". И тя почувствала, че силите и се върнали и че се е изцерила от раните си. Започнала да хвали и да благодари на Господ и го молила скоро да й прати смърт.

Като се върнала в града, управителят заповядал да я умъртвят. Когато я отвели на смърт, тя помолила да и дадат време за последна молитва. Като поблагодарила на Господа за всесилната Му помощ, тя тихо починала. Палачът пристъпил да изпълни присъдата, но намерил 13 годишната девойка вече мъртва. 

c