Четвъртък, 18 април 2024

18.04.2024

Последвайте ни

От днес Турция отваря границите за автомобили, без ограничения

От 11 часа днес, 12 юни, турските гранични власти възстановяват пропускането на чужди граждани с леки коли, микробуси и автобуси за влизане на територията на Република Турция

Информацията е изпратена до Главна дирекция „Гранична полиция“.

В момента, трафикът на товарни автомобили е интензивен на ГКПП Лесово на изход от България. Движението през ГКПП Капитан Андреево се осъществява без затруднения, съобщават от пресцентъра на МВР.

От Външно министерство информираха, че от 11 юни 2020 г. турските власти  възстановяват преминаването през следните граничните контролно-пропускателни пунктове с Р. България:

  • „Капъкуле“, „Хамзабейли“ и „Дерекьой“

Български и чужди граждани могат да преминават без да им бъдат прилагани ограничителни мерки във връзка с разпространението на корона-вируса.

От Външно министерво уточняват,че при основателни съмнения относно здравословното състояние на пътуващите, се предвижда да бъдат извършени безплатни тестове за наличие на вируса Covid-19 на пунктовете.

ВАЖНО! При завръщане в Р. България, след посещение в Р. Турция, българските граждани ще бъдат поставяни под 14-дневна карантина, съгласно действащите към момента противоепидемични мерки в нашата страна.

При нужда от съдействие, българските граждани в Турция могат да се обръщат към следните дипломатически представителства:

Посолство на България в Анкара на следните телефонни линии: +90 312 467 20 71; 427 51 42 и дежурен телефон в извънработно време +90 312 467 20 71; 427 51 42;

Генерално консулство на България в Истанбул на следните телефонни линии: +90 212 281 01 14 и +90 549 792 1529;

Генерално консулство на България в Одрин на следните телефонни линии: +90 284 214 06 17, дежурен телефон в извънработно време в работни дни +90 533 7396140 и на дежурен телефон в почивни и празнични дни +90 533 6298164.

Актуална информация за останалите ГКПП-та на страната (от тази сутрин)

  • На границата с Румъния на  ГКПП Дунав мост Русеи ГКПП Дунав мост Видин трафикът на товарни автомобили е интензивен на изход. Временно е преустановено от румънска страна преминаването на хора и автомобили на граничните пунктове, съпределни на българските Никопол, Свищов, Кайнарджа, Крушари и Кардам. По информация на румънските гранични власти, от 25.03.2020 г. български граждани, които пътуват за Румъния, подлежат на задължителна 14-дневна карантина на посочен от тях адрес. Мерките не се прилагат за водачите на товарни превозни средства с капацитет над 2,4 тона. Транзитните товарни автомобили могат да преминат българо-румънската граница само през съвместните ГКПП Русе – Гюргево и ГКПП Видин - Калафат. Товарните автомобили, които превозват стоки от и за Румъния, може да преминават и през останалите функциониращи пунктове на българо-румънската граница.
  • На границата с Република Гърция:  По информация на гръцките гранични власти, от 1 до 15.06.2020 г. гражданите на страни членки на ЕС, включително и български граждани, при влизане в Република Гърция подлежат на 7-дневна карантина на посочен от тях адрес. Tрафикът е нормален на всички ГКПП.Преустановено е преминаването през ГКПП Златоград. 
  • На границата с Република Сърбия  трафикът е нормален на ГКПП Калотина, на ГКПП Връшка чука, ГКПП Брегово, ГКПП Стрезимировци и ГКПП Олтоманци. Република Сърбия отменени всички наложени ограничения за лицата, желаещи да влязат на територията на страната с леки автомобили, микробуси и автобуси.
  • На границата с Република Северна Македония на ГКПП Гюешево, ГКПП Станке Лисичково и ГКПП Златарево трафикът на товарни автомобили е нормален. На влизане в Република Северна Македония не се пропускат чужди граждани, пътуващи с леки автомобили, микробуси и автобуси. На излизане от РС Македония пътуващите могат да преминават само на ГКПП Гюешево – ГКПП Деве баир. 

РДГП Бургас: Във връзка със създалата се епидемиологична обстановка до второ нареждане е отменено посещението на моторен ферибот „Героите на Севастопол“ в Пристанище Варна.

c