Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

12 юни - Световен ден за борба с детския труд

Международната организация по труда обявява през 2002 година 12 юни за Световен ден за борба срещу детския труд. Последните данни сочат, че над 152  милиона деца по света са принудени да работят, вместо да ходят на училище.

В глобален мащаб децата работят в най-различни икономически сфери, дори тежък физически труд, а понякога и опасен такъв. Това излага на риск неукрепналия детски организъм, води до различни увреждания, натравяния или морален упадък. Голяма част  от децата са заети и в селското стопанство - седем от всеки 10 от тях работят на полето. Затова и мотото на Световния ден за борба с детския труда е: „Децата не трябва да работят на полето, а за мечтите си”.

Експлоатацията на детски труд освен всичко, изброено по-горе откъсва децата от училище. Те не успяват да завършат образованието си и след време попадат в графата безработни и социално слаби. Образованието е ключът към промяната.

Целта на Световния ден е да се привлече внимание към проблема, който отнема най-ценното в живота - детството.

У нас, в Кодекса на труда е регламентирана специална закрила на непълнолетните, които могат да полагат труд само срещу разрешение от Инспекцията по труда. За тях работният ден е 7-часов и нямат право да полагат нощен и извънреден труд. Най-често те работят в секторите "Ресторантьорство", "Хотелиерство" и "Търговия на дребно".

Наемането на непълнолетни лица без разрешение от Инспекцията по труда е престъпление и се преследва по Наказателния кодекс.

c