Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

На прага на втора вълна сме, заразната сила на вируса намалява

Намираме се на прага на втора вълна, но инфекциозността на коронавируса намалява

Все по-често ще срещаме хора, които са с положителен тест за COVID-19, но го изкарват леко или без симптоми

Това заяви днес доц. Ангел Кунчев по bTV

Все по-често ще срещаме хора, които са с положителен тест за коронавирус, но го изкарват леко или няма да имат почти никаква клиника и по-малко ще са тежките случаи в болниците, както и смъртните, смята главният здравен инспектор. Той очаква, че бройката ще намалява плавно.

Предходният пик на заболеваемостта у нас беше през третата седмица на месец април - 90 положителни проби за ден.

Доц. Кунчев коментира, че "една от причините за високия брой е късното излизане на пробите от вчера от Доспат, които бяха 30. Определено имаме циркулация на вируса в страната и то там, където намери подходяща почва – болница, завод, село - заразява много хора.

Според д0ц. Кунчев се наблюдава "епизод на втора вълна".

"За съжаление сме в самото начало. Има статия, според която в семейни огнища с един положителен, който не заразява никой дълго време, но има и супер разпрсъсквачи, които заразяват 50-60 души, като попадат в колектив. Този феномен го има и явно може да обясни клъстерното разспространение у нас", коментира главният държавен здравен инспектор.

Той заяви, че няма промяна в стратегията на Щаба.

"Не искаме да пречим на финанси и икономика и личен живот, а да държим под контрол инфекцията. Да не стигаме високи върхове, които да застрашават чак здравната система." 

Според доц. Кунчев, много по-опасна е била ситуацията през април. "Сега, когато случаите са концентрирани на 4-5 места, ние можем бързо да се намесим."

Първи ден с нови над 100 заразени с COVID-19 у нас

"Допълва се списъкът за страните от Шенген, за които ще изискваме 14-дневна карантина. Оттам трябва да отпадне Малта и Нидерландия, тъй като те намалиха броя. Има други страни, които доста са го повишили. В момента водеща е Швеция с огромна разлика от другите страни. Разликата между Швеция и България в заболеваемостта е 18 пъти. Ще взимаме мерки спрямо нея." Той припомни, че от 15 юни ще пътуваме в Гърция, стига дотогава страната да не предприеме нови мерки.  

Относно поканата от експерти за диспут в БТА, сред които и доц. Мангъров, главният здравен инспектор заяви:

"Засега предпочитам да не влизам в подробности, няма какво да дебатирам. В момента да водим научни дискусии - не е моментът - ще объркаме хората. Не бягам от такава дискусия, но няма аз да им осигурявам присъствие в медиите, защото видях, че една от основните им теми е, че сме имали достъп до обществените медии, а пък те – не. Не съм PR на никого."

Снимка - кадър bTV

c