Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Председателят на ОбС на Каварна оспори твърдения на бившия управител на местната болница

Председателят на Общинския съвет на Каварна Йордан Стоянов оспори пред Про Нюз Добрич твърдения на бившия управител на МБАЛ Каварна и настоящ депутат от БСП д-р Десислав Тасков, направени пред медията ни по повод тежкото финансово състояние на болницата.

Припомняме, че преди ден Йордан Стоянов и сегашният управител д-р Християн Зафиров алармираха, че здравното заведение е пред фалит и може да затвори врати.

„Има неща, които не отговарят на истината. Защо казва, че е водил война за оцеляването на болницата, след като предишният кмет на Каварна, също от БСП, твърди, че за мандата към МБАЛ са преведени над 1,8 милиона лева? Не е ли по-редно вместо да води войни, да си направи такава финансова политика, която да отговаря на средствата, които получава болничното заведение?“, пита Стоянов.

Не отговаряло на истината, че по времето на д-р Тасков не е закривано отделение – закрито било хирургичното и са напуснали трима лекари.

Д-р Десислав Тасков: Буквално водихме война за оцеляването на МБАЛ Каварна

„Д-р Тасков твърди, че преди 8 месеца дълговете на болницата са били 300-350 хиляди лева. Според годишните финансови отчети, към 31 декември 2017 година дълговете са били 425 831 лева, към 31.12. 2018 година са били 547 716 лева и към 31.12.2019 – 624 142 лева“, заяви Йордан Стоянов, като уточни, че д-р Тасков е напуснал на 11.11.2019 година, за да влезе в парламента. Същия ден му е била преведена заплатата за септември, докато останалия персонал на болницата останал без заплати за септември и октомври.  

„Защо е било наложително назначаване на жива охрана, при положение че болницата е на ръба? По какво разпореждане и предписание, и то толкова скъпа – 1500 лева на месец, още повече че има видео наблюдение?“, пита още Стоянов и допълва, че в МБАЛ Балчик – също малка болница, има само видео наблюдение.

„След като дава такива данни, означава, че като управител не си е давал сметка за реалната ситуация в болницата. Тогава какъв управител е бил?“, попита в заключение Йордан Стоянов.

c