Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Каракачанов в Шабла: Няма да правим компромиси с бойните способности на армията

„Нямаме абсолютно никакво намерение да правим компромиси с бойните способности на армията и задълженията, които тя трябва да изпълнява“.

Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов днес на зенитен полигон Шабла пред журналисти. Той наблюдава действията на военнослужещите, които участваха в заключителния етап на съвместните бойни и експериментални стрелби по въздушни и надводни цели на зенитния полигон на Военновъздушните сили край морския град.

Министърът на отбраната подчерта, че именно в периоди след криза, има световни конфликти и напрежения в различни точки на света, а напрежението и на Балканите, и в Близкия Изток, и в Черноморския регион е един постоянен проблем. „Следователно нямаме право да разсъждаваме по начина, по който някои абсолютно популистки го правят: Дайте да съкратим бюджета на армията и да го раздадем някъде“, подчерта Каракачанов.

В отговор на въпрос той каза, че ще се навакса забавянето на модернизационните проекти за нова бойна машина и нови кораби за Военноморските сили, причинено от пандемията от коронавирус и невъзможността да се водят преговори.

Министърът допълни, че за да имат повече летателни часове пилотите, трябва да има повече изправна техника. „През последните няколко години ние правим всичко възможно да възстановим и да въведем в експлоатация всички летателни платформи“, припомни Каракачанов.

Обмисля се кампанията „Бъди войник“ да бъде възобновена през септември, каза още той.

c