Вторник, 16 април 2024

16.04.2024

Последвайте ни

Д-р Десислав Тасков: Буквално водихме война за оцеляването на МБАЛ Каварна

„Проблемите с общинското здравеопазване се развиват отдавна и се влошават. За три и половина години, докато управлявах МБАЛ Каварна, водих война за съществуването на болницата. Превърнах се в просяк да моля за пари и отсрочки, но успяхме да съхраним персонала и да не закриваме отделения. Буквално водихме война. Преди 8 месеца задълженията на здравното заведение бяха 300-350 хиляди лева - наполовина на сегашните“, коментира пред Про нюз Добрич д-р Десислав Тасков, управител на МБАЛ Каварна от 2016 година до ноември 2019 година, когато стана депутат.

Думите му идват, след като вчера сегашният управител д-р Християн Зафиров и каварненските медици алармираха, че има реална опасност болницата да фалира заради натрупани борчове в размер на 700 000 лева. Председателят на Общинският съвет на морския град Йордан Стоянов пък заяви, че МБАЛ Каварна е докарана до това състояние през последните 3 години благодарение на лош мениджмънт.

Д-р Тасков твърди, че по време на неговото управление редовно са изплащани заплатите на персонала и не е имало напуснали лекари. Той поясни, че основните задължения на болницата са към доставчици на отопление и на лекарства. „Разбрах, че е затворено АГ отделението, а по мое време го задържахме, въпреки че регистрираше икономически загуби“, посочи той.

Д-р Тасков бе обвинен от сегашното ръководство, че е сключил рекламен договор за 15 000 лева и че е наел охранителна фирма, без да е необходимо. „Излишно е да обяснявам, че охраната в болницата е нужна, освен това охранителната фирма беше каварненска. Парите от рекламния договор са дадени за голям светещ надпис на входа на МБАЛ, освен това за указателни панели и др. През 2016 година решихме да направим такава реклама, защото мислехме, че можем да се развиваме – искахме да направим общински хоспис и база за обучение на студенти. Имахме и други идеи“, обясни д-р Тасев.

МБАЛ Каварна пред колапс – 700 000 лева дългове и неплатени заплати за три месеца

Точно тогава обаче влезли в сила новите правила на НЗОК, които според него са довели каварненската лечебница и други малки болници до ръба на оцеляването.  „Въведоха се зверски лимити, ограничиха се леглата, които бяха най-печеливши, приходите ни намаляха с 40% и оттогава водим борба за оцеляване“, коментира д-р Тасев.

Според него за да се разрешат проблемите на общинските болници, те трябва да станат защитени и трябва да бъде увеличено държавното подпомагане - за отдалеченост, за дейности извън здравната каса и др.

снимка: silnavarna.bg

c