Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

България с печат за безопасност и хигиена от ССПТ (WTTC)

България вече е част от туристическите дестинации с печат за безопасност и хигиена  Safety and hygiene travel stamp)

Това става ясно от съобщение на Световния съвет за пътувания и туризъм (WTTC), съобщиха от Министерството на туризма.

Сертификатът Safe Travels stamp дава възможност да се диференцират дестинациите със засилени стандарти за безопасно пътуване

Организацията проектира специалния печат Safe Travels stamp, за да даде възможност на пътниците да идентифицират дестинациите и местата за настаняване по целия свят, приложили високи стандарти за безопасност и хигиена.

Световният съвет за пътувания и туризъм /ССПТ/ стартира първата от редица нови световни мерки като част от своите протоколи за безопасно пътуване, предоставящи насоки за доставчиците на туристически пътувания и туристите относно хигиената, дезинфекцията и физическото разстояние.

Целта на тези протоколи е да въведат планове за действие, които да оптимизират усилията на бизнеса за възстановяване на сектора след кризата от COVID-19. Към момента протоколите обхващат различни сфери – хотели, ресторанти, авиация, летища, туроператори, пазаруване на открито, конгресни центрове, като са взети предвид препоръките на  Световната здравна организация, и ще бъдат актуализирани при промяна в епидемиологичната обстановка.

Указанията, които Министерството на туризма изготви за местата за настаняване и заведенията за хранене, отговарят на издадените протоколи от WTTC, което прави страната ни част от тази инициатива. Тя е подкрепена също от Световната организация по туризъм, Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA) и др.

„Печатът е жизненоважен за възстановяването на доверието на потребителите в световен мащаб, за да могат пътниците да бъдат сигурни, че са налице засилени стандарти за хигиена, и да пътуват безопасно“, коментира Глория Гевара, президент и изпълнителен директор на WTTC. Тя очаква през следващите дни и седмици да се присъединят още дестинации, което показва успеха и значението на печата за безопасни пътувания на WTTC.

На сайта на световната организация е поместено и изказване на българския министър на туризма: „Туризмът е кауза, която носи по-добро бъдеще за всички, и заедно можем да решаваме кризи и предизвикателства. Приветстваме инициативата за безопасни пътувания от WTTC, която ще осигури бързо възстановяване на туристическия сектор след световната пандемия с COVID-19 и ще възстанови доверието на пътуващите“, коментира  министър  Ангелкова.

"Постигнатото в България в борбата с COVID-19 показа, че с навременно предприети от правителството ефективни мерки и с обединените усилия на институциите, бизнеса и гражданите могат да се завоюват сериозни резултати в ограничаване на разпространението на вируса", допълва българският министър на туризма.

Снимка: wttc.org

c