Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

"Про Нюз Добрич" с отличие от Държавния архив на международния му празник

По повод Международния ден на архивите днес Държавен архив – Добрич отличи свои партньори. За поредна година номинира „Читател на годината” и „Приятел на архивите” за 2019 г.
В категория „Читател на годината” грамота бе връчена на Цветан Сашев от Добрич, който през годината е осъществил най-много посещения и е използвал най-много архивни единици.

В категория „Приятел на архивите” отличена беше информационна агенция „Про Нюз Добрич“ с управител Станислава Кръстева. На медията ни бе връчена грамота за това, че през 2019 година е популяризирала най-много проявите на архива. Грамотите и ценни издания на архивни документи бяха връчени от Деляна Фудулова – началник отдел „Държавен архив” в града. Бъдещи съвместни инициативи на Про Нюз Добрич и Държавен архив бяха обсъдени след награждаването.

По случай празника Държавен архив – Добрич, получи като дарение, документи от гражданин на Добрич, както и поздравителен адрес от Община град Добрич.

През ноември 2007 г., на Годишно общо събрание в Квебек, Канада, членовете на Международния съвет на Архивите вземат решение датата 9 юни да бъде обявена за Международен ден на Архивите. Международният съвет е основан на същата дата през 1948 г. в Париж към ЮНЕСКО. Главната цел е да се насочи вниманието на обществеността върху значението на архивното наследство, защото то е неоспоримо доказателство за икономическото, политическото, социалното и културно развитие на човечеството.
През 2020 година Държавен архив Добрич чества 60-годишнина от създаването си. Юбилеят ще бъде отбелязан на 10 октомври, когато се отбелязва Денят на архивите в България.

c