Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Издирван в цялата страна за банкови и кредитни престъпления остава зад решетките

Апелативният съд във Варна остави без уважение молбата за изменение на наложената  мярка за неотклонение „задържане под стража“ на 35-годишен мъж, обвинен че през юни-юли миналата година е използвал данни от чужда банкова карта без съгласието на титуляра. Деянието е извършено в Добрич в условията на продължавано престъпление. Срещу Петко се водят общо 14 наказателни  производства за извършени престъпления против банковата и кредитната система, образувани в различни районни управления и областни дирекции на МВР в цялата страна. Според Наказателния кодекс настоящото престъпление – използване на данни от платежен инструмент без съгласието на титуляра, се наказва с лишаване от свобода от 2 до 8 години и с глоба до двойния размер на получената сума. На 28 ноември миналата година, а впоследствие и на 29 май Окръжният съд в Добрич е определил спрямо Петко Д. най-тежката мярка за процесуална принуда.

Обвиняемият е декларирал нежелание да се яви пред апелативната инстанция, която днес провери законосъобразността на постановения от първостепенния съд акт.

Според защитата, от първоначалното задържане под стража са изминали повече от шест месеца и за този период е разколебано предположението, че Петко Д. е извършил деянието. Няма категорични доказателства за авторството, а само косвени. Отпаднала е и опасността той да се укрие. Мъжът е бил издирван от няколко дирекции на МВР, но след като е установен и задържан, не са му предявени нови обвинения, посочи адвокатът му. 

Представителят на Апелативната прокуратура се противопостави с факта, че срещу задържания, заедно с настоящото, са образувани 14 различни досъдебни производства в цялата страна, които сочат трайните му престъпни навици през последните две години. От дейността му са пострадали множество хора, сред които и чужди граждани.

Съдебният състав на Апелативния съд във Варна намери искането на обвиняемия за промяна на мярката за неотклонение за неоснователно и се солидаризира с правните изводи на Добричкия окръжен съд. Може да се заключи, че именно той е извършил разследваните тежки умишлени престъпления. Не е отпаднала опасността Петко Д. да се укрие или да извърши ново престъпление. Досегашните му деяния са осъществени на територията на цялата страна. Представял се е под различни имена, пребивавал е на различни адреси, бил е обявен за общодържавно издирване. 13 районни управления на МВР са го издирвали, заради още 13 водени срещу него други досъдебни производства. Затова е налице реален риск от укриване. Освен това достъпът до компютърна система би му дал възможност да извърши престъпление от същия вид. Въззивната инстанция прецени още, че разследването е в разумен срок, което също потвърждава необходимостта задържаният да остане в ареста.

Определението на Апелативен съд – Варна, с което се потвърждава мярката за неотклонение „задържане под стража“, постановена от Добричкия окръжен съд спрямо обвинения в използване на чужда банкова карта, е окончателно.

c