Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

9 юни - Международен ден на приятелството

9-ти юни е обявен от Общото събрание на Организацията на обединените нации(ООН) за международен ден на приятелството, като идеята е да се стимулира дружбата между индивидите и народите.

Една арабска легенда за приятелството разказва за двама приятели, които вървели през пустинята. По пътя избухнал спор и единият зашлевил шамар на другия. Пострадалият, без дума да обели, седнал и написал на пясъка: „Днес моят най-добър приятел ме удари!”

Продължили напред и стигнали до един оазис, където влезли да се изкъпят. Оскърбеният приятел внезапно започнал да се дави, но навреме бил спасен от другаря си. Когато се посъвзел, грабнал камата си и написал на един камък: „Днес моят най-добър приятел ми спаси живота!”

Заинтригуван, приятелят му го попитал: „Защо, след като те нагрубих, писа на пясъка, а сега пишеш върху камък?”

Засмян, другарят му отвърнал: „Когато някой добър приятел ни засегне, трябва да напишем това на пясъка, където вятърът на забравата и прошката ще го заличат. Но от друга страна, когато ни се случи нещо голямо и прекрасно, трябва да го гравираме на камъка на сърцето, където никой вятър не може да го заличи.”

изображение / nationalgeographic.org

Ето и няколко мисли на известни личности за приятелството:

  • „Най-добрият начин да запазим своите приятели е да не ги предаваме.” / У. Мизнер
  • „Истинският приятел се познава в нещастието.” / Езоп
  • „За приятелството, което не издържа дори докасванетто на голата истина, не заслужава да се съжалява.” / Д. И. Писарев
  • „Приятелството е пътека,  по която трябва да се върви ежедневно. Иначе тя се покрива с бурени и не се познава, че това е пътека.” / А. П. Чехов
  • „Приятел, когото си изпитал, с железен пояс до сърце вържи.” / У. Шекспир
c