Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

9 юни - Международен ден на архивите

Обществената представа за архивите често е неясна.Случва се те да се възприемат само като документи, предназначени за вътрешна употреба, до които се достига трудно и които представляват интерес само за историците.

Архивите са документи, създадени, получени и запазени като доказателство и информация на дадена институция или личност, в изпълнение на правни задължения или осъществяване на своята работа. Архивни документи се съхраняват от онези, които ги създават, наследяват или от съответна архивна институция, предвид тяхната правна стойност или историческо значение.

9 юни е Световен ден на архивите и архивистите. Датата е свързана със създаването на Международния съвет на архивите (МСА) под егидата на ЮНЕСКО именно на 9 юни 1948 г. Обявен е  от Общото събрание на МСА в Квебек, Канада, през 2007 г., след катопо време на Международния конгрес на архивите през 2004 г. във Виена  две хиляди участници приемат резолюция, която поставя пред Обединените нации искането да се учреди международен ден на архивите. 

Идеята на Деня на архивите е да се привлече вниманието на обществеността върху значението на документите и архивите, защото те са основата на човешката права и идентичност; да популяризира архивите в световен мащаб, както и да популяризира уникални, изключителни и редки документи, съхранявани в архивните институции.

Архивите са част от културното наследство и източник на информация. Архивното наследство е неоспоримо доказателство за икономическото, политическото, социалното и културно развитие на човечеството. Разнообразието на архивните извори и формати е огромно. За да се гарантира запазването им е необходим всестранен подход, който да отчита всички видове и форми на архиви.

Българските архивисти отбелязват своя професионален празник на 10 октомври, но се присъединяват към инициативата на Международния съвет на архивите.

c