Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Отбелязваме Световния ден на океаните

На 8 юни отбелязваме Световния ден на океаните. Той е определен по време на срещата на високо равнище по проблемите на Земята през 1992 година в Рио де Жанейро, Бразилия. От 2009 година се отбелязва официално и насочва вниманието на хората към състоянието и проблемите на Световния океан.  

Световният океан заема 71% от площта на Земята, като средната му дълбочина е 3790 метра, а максималната дълбочина  е 10 923 метра – в Марианската падина.

Океанът е важен източник на ресурси за все по-нарастващото население на планетата, но в същото време е все по-засегнат от човешката дейност.

Той има изключително значение за живота на Земята, защото осигурява половината от кислорода в атмосферата, поглъща част от въглеродния диоксид, влияе върху климата на планетата и съдържа огромно количество минерални и биологични ресурси.

Защитата на Световния океан е регулирана от редица международни документи.

Основните принципи на използването на акваторията му са отразени в Конвенцията на ООН по морско право, приета на 10 декември 1982 година.

Предполага се, че именно в Световния океан преди около 4 милиарда години са се появили първите живи същества на нашата планета. Към днешна дата, човекът е успял да изследва едва 5% от него и само около 9% от всички живеещи там организми.

Световният океан - така се нарича съвкупността от всички океани и морета на Земята -заема 71% от площа на Земята, като средната му дълбочина е 3790 m, а максималната дълбочина  е 11 022 m – в Марианската падина.

Световният ден на океана има за цел да насочи вниманието на хората по света към състоянието и проблемите на Световния океан и как всеки един от нас може да помогне за опазването му.

Световният океан има изключително значение за живота на Земята, защото осигурява половината от кислорода в атмосферата, поглъща част от въглеродния диоксид, влияе върху климата на планетата и съдържа огромно количество минерални и биологични ресурси.

Учените алармират, че ако човечеството не предприеме действия за предотвратяване на глобалното затопляне и замърсяване, нивата на океаните ще се повишат до такава степен, че до 2100 година много крайбрежни градове ще бъдат застрашени от потапяне.

Климатичните промени, породени от изхвърляните от индустрията парникови газове, водят до разтапяне на ледниците, което променя посоките на океанските течения и цялостния климат на планетата. Разрушават се кораловите рифове. Прекаления улов и замръсяването са причина за застршаване от изчезване на много от живеещите в моретата и океаните живи същества.

Ето и един интересен факт - океаните са осеяни с множество езера и реки. Те са дълги или широки по няколко километра и се образуват на голяма дълбочина близо до морското дъно, вследствие най-вече от разлики в солеността на водата.

Дали човечеството ще успее да ограничи замърсяването, да запази разнообразието на живота и да спре климатичния апокалипсис? – Зависи от нас.

c