Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Разнообразие от разсади за градински цветя в Добрич – още не е късно да разкрасите градината

Пазарът на градински цветя вече не е толкова активен, но все още не е късно да се купят саксии с разсади за градина или балкона. Показват го отрупаните с  уханни цветя площи пред магазините в Добрич.

„Обикновено най-много купувачи има през месеците април и май, но и сега има доста клиенти, които си купуват разсади карамфили, петунии, вербени, рози. В момента това се търси най-много“, сподели търговка от обект в центъра на града пред Про  Нюз Добрич.

Голямо е разнообразието от градински растения, цените са достъпни и по-ниски отколкото преди месец. Сега може да се купи обикновена петуния за 0.70 лева и каскадна за 1 лев. Ароматните карамфили са 2-3 лева, бегониите – 0.90 – 2.00 лева, има тагетес за 1 лев, каскадна вербена за 3-3.50 лева, целозия и лобелия за 1 лев, импатиенс /циганче/ за 1 лев. Кашпите с каскадни петунии са около 10 лева. Пъстрата картина се допълва от цинии, рудбекии, декоративен слънчоглед, различни видове мушката.

От магазините по-рядко се купуват скъпи растения, такива се търсят основно в градинските центрове, казват търговците. Все пак в момента има красиви хортензии от 15 до 25-30 лева в зависимост от големината им.

Дали по време на извънредното положение, когато много хора се изолираха на село и имаха време да се погрижат за градинките си, продажбите са били по-големи? Търговците нямат това впечатление и твърдят, че не са продавали повече.

Ето какво съветват специалистите

Когато купувате градински цветя, независимо дали от цветарски магазин, пазар или онлайн магазин за растения, се запознайте с изискванията на всеки отделен сорт и се уврете, че вашият двор може да ги покрие. Това е валидно както за изложението, така и за вида на почвата и за времето, през което слънцето ще ги огрява. Тези, на които не можете да осигурите оптимални условия е по-добре да отпаднат като избор, независимо колко много ви харесват.

Грижите за цветята включват редовно поливане и подхранване с органични или комбинирани торове на всеки 2 -3 седмици. Прекопаването на почвата около отделните растения се прави един – два пъти месечно, в зависимост от вида и състоянието на пръстта, като тогава е подходящото време и да се плевят плевелите в цветната градина. Редовно трябва да се премахват и прецъфтелите цветове и съцветия, за да се стимулира образуването на нови цветове.

c