Бизнес Водещи новини - дясно Общество

Помощ с 80/20 за автобусния сектор, 60/40 остава до края на 2020 г.

Действащата марка 60 на 40 да бъде продължена с още три месеца, като към нея бъдат включени и безработни лица. Помощта за автобусния сектор да бъде приоритетна – 80 на 20

„Планира се удължаване на мярката 60/40 с още три месеца с опция до края на годината. В такъв случай тя ще има нужда от нов дизайн и ще бъдат регистрирани и безработни лица, като работодателите ще могат да ги наемат. Готови сме и да предложим по-силен секторен акцент за секторите със сериозни икономически последици… Секторът на автобусните превози ще бъде в режим на помощ 80 към 20, защото е ключов“. Това коментира днес пред БНР министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

По думите ѝ, през последните повече от две седмици се запазва тенденцията – повече хора да намират работа, отколкото да губят. През последните десет дни са възстановени нивата на ежедневна регистрация на безработни, спрямо ситуацията отпреди въвеждане на извънредното положение.

„В следващите месеци не очаквам трусове по отношение на безработицата. Но има и редица фактори, които могат да повлияят върху нея. Ако има нови нива на покачваща се безработица, те са очаквани в края на годината“.

„По оперативната програма „Развитие на човешките ресурси“ предвиждаме 160 млн. лева да бъдат насочени към наемане на хора, регистрирани в бюрата по труда и да могат те да получават възнаграждение по линия на програмата в размер на една работна заплата и осигуровките към нея“, допълни Сачева. 

Министър Сачева е категорична, че в Закона за социалните услуги няма никакви заплахи за българските граждани.

„По темата за семейната политика подкрепям широк политически дебат. За Кодекса за социална закрила – трябва да преосмислим политиката за социално подпомагане – за хората с увреждания. В момента социалното законодателство е фрагментирано в тази област“.

За т.нар втора пенсия, министър Сачева заяви, че след септември Социалното министерство ще излезе с конкретни предложения за фазите на изплащане на втория стълб и за корекции, свързани с индивидуалните коефициенти:

„Въпреки че данните показват трудности заради кризата, няма причина да се притесняваме за сигурността на пенсионната система. Над 3 милиарда лева от Сребърния фонд се намират в Българската народна банка. Няма нужда да генерираме допълнителни притеснения на този етап.”

Снимка: БГНЕС