Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Златари: Ръчно правените накити са най-качествени и винаги на мода

Oтрази ли се на продажбите на златни бижута извънредното положение и отмяната на абитуриентските балове?

Ръчно правените накити от злато никога не излизат от мода. Те са класика, качествени, вечни, но също така добра инвестиция и много хора ги купуват с такава цел. Те са уникални с това, че са сътворени с ръчните умения на ювелирите, а не с машина или матрица.

„Който разбира и има добър вкус, търси ръчно изработени златни накити с естествени камъни. По-непретенциозните клиенти избират колиета, правени на конвейер, обикновено внос от Турция“, казва Петър Опълченов, един от петимата майстори-златари в Добрич, които продължават да работят занаята.

Той сподели, че тази пролет не е имало никакви поръчки за абитуриенти – не само защото баловете пропаднаха заради извънредното положение. Тази тенденция се наблюдавала през последните няколко години. Причината – младите не се интересували вече от златни колиета, а са станали по-практични и предпочитали да си купят масова бижутерия. Същото мнение изказва и Цветомир, който от 20 години се занимава с професията, наследена от баща му. Той смята, че сега абитуриентите искат скъпи телефони, дрехи и коли, но не и скъпи накити.

Сблъскват ли се често златарите с фалшификати? „Често не, но се случва. Идват при мен, питат на каква цена изкупувам и предлагат бижута. Проверявам ги и разбирам, че са фалшиви. Смятам, че те са знаели със сигурност, но пробват дали ще мине“, казва Петър. Златари твърдят, че обикновено с това се занимават роми. Други казват, че в някои европейски държави се продават доста дубликати, наши хора купуват и тук установяват, че не е злато.

В момента ценният метал се изкупува на цена 52-53 лева за грам, а златните изделия се продават в ателиетата за 75-84 лева, в зависимост от вида. Гледа се борсовата цена на златото, а тя се мени всеки ден. В магазините обаче грамът може да стигне и 100 лева.

Турското злато е по-евтино и прави дъмпинг. Турските накитите обаче не са толкова качествени - пръстените им са олекотени, по тънки оттам – по-евтини. Българското злато е по-здраво като структура и по-гъвкаво, а турското е по-чупливо, казва Цветомир.

Дали по време на извънредното положение хора, останали без средства, са потърсили спасение в това да продадат златните си бижута? Златарите не са наблюдавали такава тенденция. Даже казват, че преди пандемията са им предлагали злато по-често. Търговията през последните два месеца обаче е позамряла. „Продават се по-дребни и по-евтини неща – обички, кръстчета, медальончета, годежни пръстени и халки“, споделя Цветомир. Пазарът се активизирал по принцип през летните месеци, когато има повече туристи.

В последните две-три години голям хит е розовото злато. То става популярно в Русия още през 19 век. Представлява комбинация от жълто злато и мед, а цветът му зависи от съотношението на двата метала, вариращ от бледо розово до червено. Обикновено се използват три части злато и една част мед.

30% от клиентите обаче предпочитат бялото злато, казва Петър.  

c