Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Санират безплатно още 1951 многофамилни жилищни сгради

Нови 1951 многофамилни жилищни сгради ще бъдат безплатно санирани

Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройство Петя Аврамова съобщи по време на днешния петъчен парламентарния контрол.

Аврамова уточни, че 1951 многофамилни жилищни сгради - с подадени документи за кандидатстване по Националната програма за енергийна ефективност /НПЕЕ/, предстои да бъдат санирани при сто процента безвъзмездна финансова помощ от държавата, по правилата на до момента действащата НПЕЕ.

Министър Аврамова посочи, че програмата е в завършваща фаза и министерството има готовност да обяви следващия ѝ етап като пилотен проект за 1951 броя сгради.

Министърът на МРРБ отчете, че в периода януари - май 2020 г. министерството продължава водената политика в областта на енергийната ефективност за жилищните сгради в три направления:

  • довършване на настоящия етап
  • разработване на следващ етап - за сградите със подадени заявления в срок, по програмата в ББР за сключване на договори за целево финансиране
  • третото направление е разработването на стратегически документи с дългосрочен обхват за формиране на визия за по-обхватно обновяване на съществуващите жилищни сгради в страната

Според отговора на регионалния министър по първото направление, по програмата има подписани договори за целево финансиране на 2022 сгради, към 29 май поддържаните от МРРБ регистри отчитат, че са обновени 1876 сгради, като остават 146 - на територията на 15 общини.

От въведените в експлоатация през миналата година 195 сгради, най-много са в област София - 56, Пловдив - 24, Сливен и Добрич - по 16 и Хасково - 10.

В края на 2019 г. в процес на изпълнение на строително-монтажни работи са били 91 сгради с 6615 жилища. Предвижда се през 2020 г. да бъдат обновени още 8737 жилища в 117 блока, като последните обекти се очаква да бъдат завършени през 2021 г. 

Аврамова уточни, че от старта на НПЕЕ едва 1-2% са некачествените ремонти работи.

По второто направление ведомството има готовност да стартира следващ етап на програмата,"пилотен проект" за 1951 сгради, които имат вече подадени искания за целево финансиране. Проектите по тях ще продължат да бъдат изпълнявани при 100% безвъзмездна държавна помощ.

Последващо продължаване на програмата обаче ще се случи след отворен дебат, тъй като трябва да бъде прецизирано самоучастието на всички собственици на жилищни сгради.

Валентин Николов - ИД на Строителната камара: Направили сме предложение да се дават не повече от два обекта на една фирма едновременно

През миналата седмица, ръководството на Камарата на строителите в България поиска на брифинг в МС в присъствието на заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков програмата за енергийна ефективност на жилищните сгради да бъде възобновена, като мярка срещу икономическата криза, предизвикана от коронавируса.

„Ние сме готови при наличието на средства много бързо да задвижим този механизъм. Направили сме предложение да се дават не повече от два обекта на една фирма едновременно, за да може колкото се може повече фирми да участват в този процес. Да имаме по-специфичен подход по отношение на цените. Да дефинираме не обща цена на квадратен метър, а цени по дейности", каза изпълнителният директор на строителната камара Валентин Николов.

Той даде пример с Италия, където се разработва програма за саниране на 1,2 милиона жилища, което щели донесе заетост на още 430 хил. души в страната.

Източник: investor.bg

c