Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

БАБХ издаде два акта в област Добрич, свързани с опазването на пчелите

От началото на годината до сега в област Добрич са издадени два акта за установяване на административно нарушение, свързани с опазване на пчелите и пчелните семейства от отравяне, съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните БАБХ/. Те са съставени по Закона за защита на растенията в област Добрич за липса на уведомяване на собствениците на пчелини от лицата, които извършват растителнозащитни дейности. Актовете са издадени по сигнали от тервелските села Нова Камена и Честименско.

Според закона, лицата, които не уведомяват за употреба на продукти за растителна защита с наземна техника или чрез въздушно пръскане, се наказват с глоба от 1500 до 2400 лв. Когато нарушението е извършено от юридическо лице или едноличен търговец, се налага имуществена санкция от 2400 до 3600 лв.

В село Нова Камена е взета проба от пчели, в която не са открити продукти за растителна защита. Изследвана е и проба от пръскана пшеница. Заключението на комисията е, че смъртността на пчелите не е причинена от използване на препарати за растителна защита.  В село Честименско  е направена проверка по подаден сигнал в ОДБХ за наземно третиране на площи с пшеница. Не е установен подмор на пчели.

В страната от началото на годината до момента са постъпили общо 29 сигнали от осем области, свързани с опазване на пчелите от отравяне и са извършени 19 проверки, съобщават още от БАБХ. 10 от жалбите са оттеглени, като 7 от тях са в област Добрич.

Както вече Про Нюз Добрич писа, пчелари от Тервелско алармираха за подмор на пчели в средата на април и за пострадали около 1000 пчелни семейства след пръскане с препарати. Набеденият земеделец пък призна, че не е подал уведомително писмо за пръскането, но бе категоричен, че не е причина за натравяне на пчели в района.

c