Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Приключи основният ремонт на читалището в село Спасово

За по-малко от четири месеца приключи основният ремонт на сградата на НЧ „Отец Паисий“ в село Спасово, съобщиха от община Генерал Тошево. Строителните дейности по обекта бяха част от трансграничния проект „Развитие на туристическия потенциал, опазване и популяризиране на общото наследство“.

Извършен е ремонт на покрива, фасадите и дограмата, на залите и сцената, обновени са гримьорните, тоалетните и складовите помещения, ремонтирана е библиотеката. Монтирана е климатична система и е подменена ел. инсталацията в културната институция. Осигурен е и достъп до сградата за хора с увреждания.

Строителните дейности значително ще се подобрят функционалното състояние на сградата и ще бъде удължен животът на читалището.

По проекта се финансира и обновлението на сградата на НЧ „Пробуда – 1941“ в село Кардам. Ремонтните дейности там са на финалната права.

Проектът се изпълнява в партньорство с румънската община Мурфатлар, Република Румъния. Водеща организация е Община Генерал Тошево, като общата стойност на проектното предложение е 1 219 951 евро. От тях 610 006 евро са за българската община. Извършените ремонтни дейности на читалището в село Спасово са на стойност 375 528 лева.

c