Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

100 дни Щаб: Без повече брифинги за COVID-19, новите случаи са 25

Спират ежедневните брифинги на Националния оперативен щаб. Това обяви премиерът Бойко Борисов. Щабът ще продължи да функционира до 31 декември, а данните за заразените ще бъдат обявявани на информационния сайт.

"Това непрестанно включване на Щаба създава безпокойство. Вирусът не е утихнал, но ние психологически искаме да се върнем към нормалния начин на живот. Това е добре за финансите, икономиката, но и за психичното здраве на хората", добави Борисов.

"Днес стават 100 дни, откакто издадох заповедта за откриването на Национален оперативен щаб", припомни премиерът и благодари на всички българи, че са спазвали мерките на Щаба.

"Справихме се прекрасно в една много тежка зараза и пандемия. Надяваме се да няма втори и трети вълни, надяваме се и всичко това да утихне. Успяхме да се справим, да тренираме болниците. Това, което направихме, беше чудо", заяви премиерът.

"Всяка вечер с Щаба гледаме бройките - заразени, починали. Гледаме и местата в болниците. Трябва да свикнем с мисълта, че това заболяване съществува. Опасно е, няма ваксина, трябва да свикнем да се пазим", добави Борисов и подчерта, че носенето на маски на закрито ще е пожелание, но е препоръчително.

Относно ограниченията за влизане на граждани от трети страни и силно засегнати страни от ЕС, Борисов обяви, че за тях карантината остава.

25 са новите случаи на коронавирус, общо заразените в страната вече са 2585, съобщи председателят на Щаба генерал Венцислав Мутафчийски. Излекувани са нови 116 души. През денонощието е починал 1 мъж на 68 години от Благоевград. Общо починалите в България от COVID-19 са 147.

https://www.facebook.com/novinite.nova/videos/298895324847019/

Източник Нова телевизия

c