Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

От 15 юни отпадат всички мерки, без една

На 15 юни падат всички мерки, освен социалните. Това заяви премиерът Борисов по време на заседание на Министерския съвет, което се за пръв път се провежда присъствено след облекчаването на мерките във връзка с коронавируса.    

Борисов заяви, че има недомислие в заповедта за носенето на предпазни маски. 

„Ако донесем по една чиния с ядене, може да сте без маски, ако е ресторант, може да сте без маски, а сега трябва да сте с маски”, коментира премиерът. „Всеки ден създаваме проблем на хората с нещо недомислено. На 15 юни изтича извънредното санитарно положение. На 15 юни трябва да падне всичко, само да останат социалните мерки”, каза Борисов

Премиерът обяви още, че се отпускат средства в размер на 600 000 лева за ремонта на Рилския манастир, както и 1,3 милиона за пречиствателната станция на Светата обител.

"Още преди две години започнахме да отпускаме пари за заплатите на свещениците на Българската православна църква и на служителите в мюсюлманското вероизповедание. Първата година бяха около 21 милиона за заплати, м.г. – 26 милиона, тази година дадохме и за капиталовите ремонти на Светия Синод. 600 хиляди лева от средствата ще отидат за ремонт и изографисване на Рилската света обител.

Църквите и манастирите ще могат да кандидатстват за още 14 милиона евро по програми за реставрация, на практика 33 църкви и 84 манастира вече са разплатени по предишната програма, уточни министърът на земеделието Десислава Танева.

На заседанието си днес министрите одобриха и отпускане на допълнителни:

  • 200 хиляди лева за Бачковския манастир
  • 200 хиляди лева - за Троянския манастир
  • За манастира в Кръстова гора – 300 хиляди лева. „Това е нашият Атон, а в основната църква там едното й крило е почти разрушено“, коментира премиерът.

Източник и снимка: БГНЕС

c