Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

ДЗИ ще предложи на земеделците 450 тона базови семена и 170 тона от първо размножение

Земеделският институт чака одобрение за нов сорт пивоварен ечемик

Богата гама семена от зърнено-житни култури предлага за есенната сеитба Добруджанският земеделски институт, стана ясно по време на традиционния открит ден на научното звено, който се проведе днес на полетата край Генерал Тошево.

Предлагат се базови семена от 14 сорта мека пшеница, 2 сорта ечемик, 5 сорта тритикале и 3 сорта твърда пшеница.

„Очакваме засилен интерес към нашите семена. Ще направим всичко възможно да подготвим количества – около 170 тона, които да отговарят на изискванията за сертифицирани семена от първо размножение. Базови семена мека и твърда пшеница, ечемик и тритикале ще предложим около 450 тона“, съобщи директорът на института доц. Илия Илиев.

В опитните полета на ДЗИ може да се види новият сорт пшеница „Никодим“. Сред признатите тази пролет са сортовете обикновена пшеница „Шибил“, „Чудомира“ и „Цвета“. Първият е масов тип пшеница, а други два – средни по сила сортове. Акцентът е продуктивност и устойчивост на абиотичен стрес.

Институтът ще предлага и нов сорт зимен фуражен ечемик „Ларимар“. В експертната комисия е подаден и се чака да бъде признат и един нов сорт зимен пивоварен ечемик – „Брилянт“. По думите на доц. д-р Галина Михова той се представя много добре и покрива всички критерии на европейската пивоварна конвенция.

Изпитват се още 4 сорта пшеница и 4 сорта ечемик - три фуражни и един пивоварен.

c