Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Шабла отбелязва празника си без традиционния панаир и концерт

Морският град чества датата 2 юни заради шабленец в четата на Христо Ботев

Град Шабла отбелязва на 2 юни празника си. Поради пандемията от новия коронавирус, в морския град не са планирани никакви прояви, съобщиха от общината. Няма да се проведе традиционният Шабленски панаир, както и гостуването на музикална звезда в града.

Кметът Мариян Жечев каза за Про Нюз Добрич, че събитията се отлагат за септември и Кръстовден – стария празник на Шабла, когато обикновено се провежда и Празникът на плодородието.

Най-северният морски град чества 2 юни като свой празник от средата на миналия век. Смята се, че датата е избрана, защото в тефтерчето на революционера Христо Ботев е бил записан шабленецът Никола Алексов. 2 юни измества Кръстовден, тъй като в първите години на социализма се е търсела не църковна, а светска дата, смята Илиян Христакиев, специалист по културно и историческо наследство в общината.

Кметът Мариян Жечев излезе с обръщение към съгражданите си, в което се казва:

„Имам удоволствието да Ви отправя най-искрени пожелания по случай 2 юни – Празника на град Шабла. Той е повод, вървейки напред, да се вгледаме отново в историята – началото, съграденото в годините, нашите традиции, на които се опираме и пазим и до днес.

В този ден на всички Вас, уважаеми съграждани, пожелавам крепко здраве, професионални и лични успехи. Да продължим с нестихващо вдъхновение да творим и да допринасяме за развитие на социалния, икономическия и културния живот в нашия град. Нашето родно място, историята му, богатата култура и традициите са повод за самочувствие и гордост! И нека така ги завещаем на тези, които идват след нас.

Към гостите на град Шабла отправям най-искрени благопожелания.

И когато сирените в 12.00 часа на този ден ни призоват, да сведем глави пред паметта на героите от нашата славна история в знак на преклонение пред тяхната саможертва.“

c