Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

17 дела за нарушаване на карантината са образувани в област Добрич

Област Добрич продължава да е с най-малък брой досъдебни производства за нарушаване на карантинните мерки, наложени срещу разпространението на COVID-19. Това съобщават от Апелативна прокуратура във Варна.

420 са вече досъдебните производства за нарушаване на карантината, които са взети на специален надзор от Апелативната прокуратура до днес, 2 юни. Най-много от тях – 211, се водят в Районната прокуратура във Варна. Досъдебните производства за престъпление по член 355, ал. 2 от Наказателния кодекс под ръководството на Районната прокуратура в Разград станаха 64. Расте и броят на образуваните дела срещу нарушители на карантината и в Районната прокуратура в Шумен, където се водят 62 производства по този текст в Наказателния кодекс, чието наказание е до 5 години лишаване от свобода и глоба от 10 000 до 50 000 лева. От Районната прокуратура в Търговище са изпратили за специален надзор в Апелативната прокуратура във Варна до момента 34 дела за нарушаване на карантинните мерки, а от Силистра - 32.

Всички досъдебни производства се водят срещу българи, които са пребивавали в рискови страни със смъртни случаи от коронавирусна инфекция и след пандемията са се завърнали в България. Въпреки че са получили предписание от българските здравни власти за спазване на задължителна изолация, за да бъдат предпазени други хора, те са напуснали домовете си под различен претекст. Най-често за да отидат при свои близки, да пазаруват в магазин или  да пият кафе с познати.

Сред нарушителите с повдигнати обвинения има и хора, които са отишли да регистрират в КАТ внесената от чужбина кола или да внесат документи за издаване на нова лична карта или международен паспорт. 

c