Вторник, 16 април 2024

16.04.2024

Последвайте ни

Търсачи на трюфели бракониерстват в ловното стопанство в Балчик

Искат законодателни промени, които да регламентират добива и продажбата на трюфели в страната

Увеличава се броя на хората, които незаконно добиват трюфели, алармират от Държавното ловно стопанство в Балчик. От ръководството на стопанството разчитат на гражданите и полицията, за да бъдат спрени посегателствата в горите. В териториалното поделение се правят ежедневни проверки, а дежурните са готови да откликнат на всеки сигнал.

До скоро трюфелите бяха непознати за хората в района, но сега все повече стават събирачите, като една част от тях дори притежават  и специално обучени кучета. Високата изкупна цена на трюфелите ги превърна в желан бизнес за много хора, които за съжаление взимат от гората един продукт, унищожават цели местообитания, а не правят нищо, за да бъдат съхранени находищата, коментират от стопанството.

За да бъде съхранен този ресурс ръководството на ДЛС-Балчик въведе ред, като се издават само определен брой разрешителни за събиране на трюфели, според предвиденото по стопански план ползване, за да не се стигне до пълното им унищожаване. Определени са и местата, където може да се извършва тази дейност, като са изключени защитените територии, резерватите, базите за развъждане на дивеч и др.  Регламентиран е и начинът за добиване, като събирачите трябва да представят документи и за кучетата с които работят.

За съжаление усилията на ДЛС-Балчик не се възприемат добре от незаконните събирачи, които търсят бърза печалба и не се интересуват какво ще се случи с находищата след година или две. Тези хора ровят по всяко време в горите, унищожават трюфелите, гонят дивеча, замърсяват горските територии, причиняват пожари и дори поставят шипове по горските пътища, за да затруднят служителите на стопанството по време на проверка.

От ДЛС-Балчик са категорични, че ще засилят контрола и няма да позволят унищожаването на трюфелите, които са едно от природните богатства в района. Извършват се съвместни проверки с полицията и за последната седмица са съставени три акта. Служителите на стопанството заявяват, че ще бъдат безкомпромисни, въпреки заплахите от страна на незаконните събирачи на трюфели. Ръководството на ДЛС-Балчик предлага да бъдат направени законодателни промени, които да регламентират добива и продажбата на трюфели в страната, за да бъдат опазени трюфелите от онези, които с действията си в гората целят само бърза печалба, без да се замислят, че природата не може да се възстанови след вандалските им набези. 

c