Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Хиляди ще учат на открито през лятото за да не повтарят клас

Отказалите се да бъдат квестори на матурите са заменени от млади техни колеги

Организацията за провеждането на Държавния зрелостен изпит по Български език и литература е добра, въпреки че тази година обстановката е необичайна.

Това заяви пред bTV просветният министър Красимир Вълчев. По думите му, най-голям проблем е представлявала организацията по осигуряване на необходимия брой квестори.

"Имаме резерв от квестори на училищно ниво - във всяка една стая по двама. Дори един да не дойде, другият може да поеме. Има камера във всяка една стая, която също гарантира срещу преписване. Имаме резерв и от квестори на областно ниво", заяви образователният министър.

Той обясни, че преподавателите в рисковата възрастова група са се отказали да бъдат квестори, заради което се е наложило да бъдат заменени с по-млади техни колеги.

"Като физическа среда, училищата са възможно най-безопасните места. Били са затворени два месеца и половина, дезинфекцират се всяка седмица. С всички мерки за дистанция, не би трябвало да има риск от заразяване. По-безопасни са от всеки един друг обект", увери министър Вълчев.

Той посочи, че близо 90% от училищата са успели да усвоят целия учебен материал, в това число и темите, които не са заложени в конспекта за матурата. Тазгодишното забавяне в навременното усвояване на учебния материал се е дължало и на грипните ваканции. По думите на просветния министър, повечето учители са компенсирали времето и заради липсата на училищни екскурзии и зелени училища.

"10% ни декларираха, че трудно обхващат учениците по време на извънредното положение. Като цяло, обучителният процес протече добре в електронна среда. Но образованието не е само обучение, то е и социализация. Надявам се в началото на следващата учебна година да се върнем към присъствената форма", отбеляза министър Вълчев.

Той обясни, че учениците, които не са усвоили необходимия учебен материал ще се върнат през лятото в клас, като уроците най-вероятно ще се преподават на открито.

"1-2% от учениците изобщо не са участвали в онлайн обучението. 10-11% са участвали асинхронно, но предимно чрез социални мрежи, но не и чрез образователни платформи. Тези деца сега ще доучат, ако не успеят да компенсират изоставането, ще останат в същия клас", посочи Вълчев. Той обяви, че общият брой на тези деца е около 40 хил. от общо 730-те хиляди ученици в страната.

Просветният министър коментира, че се надява учебната година да започне на 15 септември, но Министерството на образованието има изработен план, в случай че се наложи датата да бъде отложена. Вълчев заяви, че до този момент е спряно закриването на осем училища в страната.

c