Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

904 зрелостници се явяват на матура днес в област Добрич

904 дванадесетокласници от област Добрич ще се явят на първия Държавен зрелостен изпит по Български език и литература днес по данни на Регионалното управление по образованието. Изпитите ще се проведат в 99 зали в 14 училища в областта, квесторите ще са 274.

Близо 49 000 ученици са подали заявление, че ще се явят на първата задължителна матура, съобщи бТВ, цитирайки министъра на образованието и науката Красимир Вълчев. За разлика от други години, сега изпитът ще започне с час по-късно от обичайното - в 9 часа. Целта е учениците да имат време да намерят местата си в залите и да се настанят спокойно.

"Ще бъдат проведени при максимални мерки за дезинфекция. Училищата са били празни, но се дезинфекцират редовно. Създали сме организация за минимални контакти между всички", допълни Вълчев.

Той посочи, че Министерството на образованието и науката е осигурило необходимия брой квестори. Тази година са необходими повече хора, които да следят за нормалното протичане на изпитите, защото в стая ще се допускат до 10 деца, а така броят на необходимите зали се увеличи. Учениците трябва да бъдат на отстояние поне 1.5 метра един от друг по врем на матурата.

c