Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

През юни започва лечението в ДКЦ II в Добрич с дарения от семейство SpineMed

Приключи обучението на медицинските специалисти от Диагностично-консултативен център II в Добрич, които ще работят на SpineMЕD, съобщи за Про Нюз Добрич Антоанета Малева, чието семейство дари модерната канадска апаратура. Както Про Нюз Добрич писа, в обучението бяха включени всички медицински работници  от Сектора по физиотерапия и рехабилитационна медицина на ДКЦ II – двама лекари и пет рехабилитатори. Всички те получиха сертификати.

Обучението бе онлайн по вечерно време заради часовата разлика с Канада. То бе проведено лично от собственика на апаратурата Тим Емски, подчерта Малева.

Предстои през юни да започне лечението на пациенти със SpineMED. Както вече информирахме, то няма да се поема от Здравната каса, тъй като това е първият такъв апарат в страната. Вече е уточнена цената на една процедура. По предложение на дарителя тя ще е 20 лева. Докато е в гаранция апарата предложих по-ниска цена, за да има по-голямо натоварване, обясни Антоанета Малева. За
един курс на лечение ще са необходими между 15 и 20 процедури по преценка на медицинските специалисти. В други държави много спортисти от национални отбори ползват масово тази апаратура, отзивите са много добри, допълни дарителката.

SpineMED първоначално бе монтиран в Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич. Заради  въведеното извънредно положение у нас и наложените мерки за овладяване на епидемията от COVID-19 в болницата тя бе преместена в ДКЦ II.

38-годишният Десислав Димов почина през септември м. г. Той бе с тежка травма на гръбначния стълб, причинена от катастрофа, последвана от 17 години на парализа и тежки болки. Семейството реши с набраните средства за лечението му да бъде закупена скъпата апаратура, която да дари на болницата в Добрич. Средствата обаче не достигаха и в града ни се проведе кампанията за набирането им.

c