Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

31 май - Световен ден без тютюнопушене

Днес отбелязваме Световният ден без тютюнопушене

Според Световната здравна организация /СЗО/ тютюнопушенето представлява една от най-големите заплахи за общественото здраве, с повече от 8 милиона жертви годишно.

Лекарите подчертават, че около от този брой всеки осми починал е бил пасивен пушач. Всички форми на тютюн са вредни и няма безопасно ниво на употреба, напомнят здравните експерти. Част от усложненията при пушачите са инфаркт на миокарда, язва на стомаха и рак на белия дроб. 

Ежегодно, по инициатива СЗО, на 31 май се отбелязва Световния ден без тютюн. Събитието се провежда в страните по целия свят, като целта е да се припомнят рисковете за здравето, свързани с употребата на тютюн, и да бъде отправен призив за ефективна политика, насочена към намаляване на нивата на никотиновото потребление.

Темата на тазгодишния Световния ден без тютюн 2020 е „Да говорим открито за последствията от тютюна!”. Фокусът на посланията през 2020 г. е насочен към ограничаване на отрицателното въздействие на тютюна върху здравето на младите хора. Предвид темата, обявена от СЗО, и поради пандемията от COVID-19, свързана с необходимостта всички ние да пазим здравето на хората, тази година дейностите основно се реализират чрез интернет. 

c