Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

С дистанционни термометри мерят всяко дете на входа на ясли и градини в Тервел

Общо три детски градини и детската ясла на територията на община Тервел отварят врати на 1 юни, съобщиха от общинската администрация.

От понеделник приемът на деца във всички детски заведения ще се организира при максимален капацитет на групите от 12 деца. Еднократно, преди възстановяване на посещението, родителите подписаха информирано съгласие по образец, с което декларират, че са запознати и ще спазват новите правила за работа. Всички заявления на родители за посещаване на детска градина бяха проверени в Национална информационна система Ковид-19 за наличие на членове на домакинства, които са карантинирани. Не се установиха деца, чиито родители да са подали заявления за посещение на детето на детска градина и в чиито семейства и домакинства да има карантинирани лица.

Предприети са действия за налагане на строг контрол и хигиенни мерки, съобразени с условията на извънредна епидемиологична обстановка. Температурата на всяко дете ще се мери с дистанционен термометър на входа на учебното заведение, където са поставени и диспенсъри с лицензиран дезинфектант. В случай на температура по-висока от 37,3 градуса или признаци на заболяване, детето няма да бъде допуснато в сградата. Осигурени са медицински специалисти на всяко едно заведение, които ще извършват сутрешния филтър. Персоналът на детските заведения е запознат с изискванията за безопасност, в това число носене на лични предпазни средства и дезинфекция на помещенията и  площадките за игри. Осигурени са достатъчно количества маски и дезинфектанти, необходими за поддържане на хигиенните условия. Всички членове на домакинствата на децата са проверени в националната база данни за COVID-19 за присъствие в списъка на ефективно карантинирани лица в община Тервел. Предвижда се повече занимания на открито, при по-добри метеорологични условия, където са обособени специални детски кътове за игри на дистанция. Персоналът на детските градини започна работа в края на април и се справи с подготовката на дворовете на детските заведения.

c