Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

При селфи младеж падна от 70 метра от нос Калиакра, оцеля по чудо

Млад мъж оцеля по чудо след като падна от нос Калиака, където отвесните скали се спускат 70 метра надолу до морето.

Инцидентът е станал вчера. 25-годишният русенец посетил древната крепост заедно с приятели. Опитал да стигне върха на носа и от там да се снима, като е прекрачил прегражденията, обясни кметът на селото Георги Георгиев. Според местни пострадалият се качил на камък с мъх, подхлъзнал се и паднал.

Веднага е подаден сигнал на тел. 112. На място са се озовали полиция и известния рибар Наско Писиката, чиято база е наблизо и той често се отзовава с лодките си при такива спасителни операции.

Младежът е изваден от водата и откаран в болница във Варна. Информацията е, че състоянието му е тежко.

"Има късмет да оцелее от такава височина. Паднал е на самия нос, където е арката до параклиса", сподели кметът.

От няколко години на мястото не е имало тежки инциденти. Тази година в рамките на 30 дни това е второто падане. На 29 април т.г., 24-годишен мъж от Горна Оряховица, при опит за слизане по скалната пътека до една от забележителностите на нос Калиакра – „Параклиса”, пада от около 45 метра височина Трупът му бе открит на 1 май.

"Непредпазливи са. Виждат каква е ситуацията. Въпреки това, прескачат през загражденията, за да са възможно най-близко до ръба на носа, а надолу е пропаст. Това е безразсъдство и небрежно отношение", коментира кметът. Той припомни, ченамястото има ограждения, както и табели.

Нос Калиакра и намиращият се на негова територия археологически резерват се намират на 12 км югоизточно от град Каварна. Представлява удължен и стесняващ се скалист полуостров, вдаден на около 2 км навътре в морето. Това е едно от най-атрактивн ите за туристите място по Черноморието заради богатата история, запазената природа и красивите панорамни гледки.

Склоновете на нос Калиакра се спускат на 60-70 м височина направо във водата. Вълните са издълбали в подножието им пещери и арки, които могат да се достигнат само откъм морето. В миналото тези пещери-тунели били свързани с крепостта и през тях се товарели и разтоварвали кораби.

Калиакра е природен и археологически резерват. Заема площ от 687,5 дка и включва диви степи и уникални крайбрежни скали.

Първите сведения за населението на носа са от ІV в. пр.н.е., когато районът е населен от тракийското племе тиризи, вероятно заради това първоначалното име на носа е било Тиризис. По-късно крепостната стена, започната от тракийското племе, била възстановена и била издигната още една укрепителна линия.

Крепостта е обявена за архитектурен паметник на културата с национално значение, а нос Калиакра е обявен за природен резерват.

c