Вторник, 23 април 2024

23.04.2024

Последвайте ни

Днес погребват малката Сиана от Българево, изгубила битката с левкемията

Днес между 15 и 16 часа в село Българево ще е погребението на 11-годишната Сиана, съобщи в социалната мрежа кръстницата й Михаела Георгиева. В четвъртък вечерта в клиника в Турция детето изгуби битката с коварното заболяване - остра лимфобластна б-клетъчна левкемия. Момичето припаднало на път от България половин час преди да постъпи в лечебното заведение. Там го приели в Интензивно отделение, но лекарите не успели да спасят живота му.

Сиана е диагностицирана с остра лимфобластна б-клетъчна левкемия със засягане на централната нервна система в началото на 2019. Още след първата химиотерапия момичето получава много усложнения – сринат имунитет, гъбична инфекция във вътрешните органи и високо кръвно.

На 14 април м. г. вследствие на токсичност Сиана е с поредица от гърчове, от които изпада в безсъзнание и се налага да я приемат в интензивно отделение. На 7 май започва постепенно да се възстановява и лечението ѝ с химиотерапия е продължено. В края на 2019 година приключват интензивните курсове с химиотерапия и момиченцето е изписано за домашно лечение.

На 20 март тази година след двуседмично лечение на зъбче и множество изследвания се оказва, че Сиана има рецидив и болестта отново се е възвърнала. Лекарите веднага започват курсове на химиотерапия, от която тя не се повлиява.

Единственият й шанс за лечение и живот бе клиниката в Турция, а сумата от 167 000 евро бе непосилна за родителите й.

c