Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Слаба година за овощарите - 50% от ябълките и 30% от сливите пропаднали

За поредна година производителите на плодове в област Добрич не очакват добра реколта. Причината – застудяванията и редуването на високи и ниски температури през пролетта.

„Ябълките не са в много добро състояние. От студовете те не можаха да се опрашат добре и се очаква да пропаднат на 50%. Сливовите градини също пострадаха – при тях ще има около 30% пропаднали. Беше ту топло, ту студено и насажденията се стресираха“, коментира за Про Нюз Добрич Иво Линков – председател на Добруджанския овощарски съюз.

Най-пострадали са прасковите, защото бяха попарени от слани, като на места ще има до 100% пропаднали декари.

Кайсиевите дръвчета също не са в добро състояние в област Добрич. Още по-тежко е обаче състоянието им в Силистренско, където се произвеждат две трети от кайсиите в страната. Там 90% от насажденията са с нулев плод, съобщи Димитричка Търпанова – зам.-председател на съюза.

„Стопаните са разтревожени. Има колеги, които разчитат само на овошките. Има много, които си изкорениха дърветата, най-вече прасковени. Нямам информация някой да е засаждал овошки миналата есен“, казва Линков и допълва: „Махнаха прасковата, защото трудно се съхранява. Ябълката издържа по-дълго, а прасковата, ако не се продаде и нямаш хладилници, заминава. За сливите има пазар, защото ги вземат производителите на ракия. Основно праскова изкореняваха. До с. Орляк развалиха 60-70 декара, до Рилци - към 120 дка.“

Причината за тревогите на овощарите е, че няма пазар и отвън влиза много евтина стока. „Гърция ни залива с праскови на ниска цена, а тази цена идва от субсидията, която получават. От Полша влизат много ябълки, защото там субсидиите са многократно по-големи от нашите. А на търговеца му е по-изгодно да вземе евтина стока и да я продаде скъпо. Затова се отказват хората“, коментира производителят.

В област Добрич големите овощни градини надхвърлят 12 хиляди декара. Основно се произвеждат ябълки, сливи, праскови и кайсии.

„За да създадеш овощна градина вложението е голямо, правиш го и после чакаш 4 години и не печелиш нищо, само наливаш. Аз не мога да продам ябълката по-малко от 50-60 ст. за килограм, защото ще е под себестойността. А от Полша идва на половин цена“, казва Иво Линков. Неговите градини са 80 декара. Миналата година сливите му пропаднали на 80-90% заради застудявания и вместо очакваните 180 тона набрал 6 тона. Казва, че тази година са по-добре, но пак не е това, което трябва да бъде. 

c