Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Малката Сиана от Българево изгуби битката с левкемията

Почина 11-годишната Сиана от каварненското село Българево, която страдаше от остра лимфобластна б-клетъчна левкемия, съобщи за Про Нюз Добрич кръстницата на детето Михаела Георгиева. Сиана е напуснала този свят снощи в клиниката Acıbadem Altunizade Hastanesi в Турция.

Припаднала е половин час преди да пристигнат в лечебното заведение. Там я приели в Интензивно отделение, но лекарите не успели да я спасят, обясни Георгиева.

Припомняме, че майката на 11-годишното момиче Боряна Борисова отправи апел за помощ за набиране на средства за лечение на детето в Helpkarma. Тя разказа, че дъщеря й е диагностицирана с остра лимфобластна б-клетъчна левкемия със засягане на централната нервна система в началото на 2019. Още след първата химиотерапия момичето получава много усложнения – сринат имунитет, гъбична инфекция във вътрешните органи и високо кръвно.

На 14 април м. г. вследствие на токсичност Сиана е с поредица от гърчове, от които изпада в безсъзнание и се налага да я приемат в интензивно отделение. На 7 май започва постепенно да се възстановява и лечението ѝ с химиотерапия е продължено. В края на 2019 година приключват интензивните курсове с химиотерапия и момиченцето е изписано за домашно лечение.

На 20 март тази година, след двуседмично лечение на зъбче и множеството изследвания, се оказва, че Сиана има рецидив и болестта отново се е възвърнала. Лекарите веднага започват курсове на химиотерапия, от която тя не се повлиява.

Единственият й шанс за лечение и живот бе клиниката в Турция, но сумата от 167 000 евро бе непосилна родителите й.

Про Нюз Добрич изказва искрени съболезнования за непрежалимата загуба на семейството и близките на Сиана!

c