Новини Общество

Безработните в област Добрич през април – два пъти повече от миналата година

72% от новорегистрираните в Бюрата по труда посочват като причина да загубят работата си пандемията от коронавирус 

Равнището на регистрираната безработица в област Добрич през месец април 2020 година е 9.5%, отчитат от Регионалната служба по заетостта. Сравнението на месечна база показва увеличение от 2.4 пункта, а на годишна база нарастването е с 4.7%. Съществено влияние върху динамиката на безработицата в областта оказват мерките за ограничаване разпространението на коронавируса в страната и удължения срок на въведеното на 13 март извънредно положение, коментират от службата.

В град Добрич броят на безработните през април е 3050. Равнището на безработица в града е 6,8%, с 2.4 процентни пункта по-високо спрямо предходния месец. Спрямо април предходната година също се отчита увеличение с 4.2 процентни пункта.

Общият брой на безработните в бюрата по труда в областта към края на месеца е 7603, като спрямо март регистрираните са с 1893 повече. Увеличение с 3799 лица се наблюдава и спрямо същия месец на 2019 г., което е два пъти повече.

Обрат: Хората с нова работа повече от новите безработни в област Добрич

72% от новорегистрираните в Бюрата по труда посочват като причина пандемията от коронавирус. Голяма част от освободените от работа са от секторите хотелиерство и ресторантьорство – 46,7%, следва преработващата промишленост /16,8%/ и търговия /12,6%/.

Постъпилите на работа безработни през месец април в област Добрич са 480, като  77.1% от тях са устроени в реалната икономика.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *